Fluitende vogels, de zon op (en in) de bol en jeukende groene vingers. Is het te vroeg om al aan je moestuin te beginnen? Nee hoor, zaaien die handel.
Dit valt er de komende weken allemaal te planten en te zaaien.
Lekker zaaien
Als we de moestuinkalenders mogen geloven, is het deze maand de beurt aan spruitjes, raapstelen, radijs, snijbiet, spinazie, tuinkers, wortelen, doperwten, peultjes en prei.
Binnen kun je de tomaten, paprika, broccoli, witte en rode kool, koolrabi en tijm vast ‘voorzaaien’. Oftewel: je zaadjes in een potje/bakje/eierendoos, op de vensterbank in het (zon)licht. En af en toe wat water geven uiteraard.
Rucola kun je bijna het hele jaar door zaaien: van eind februari tot half september. Dat kan ook gewoon in een grote pot op je balkon. Zet ‘m in de zon of halfschaduw, vindt ‘ie lekker.
Kruidentuintje
Peterselie, tijm, oregano, munt, tuinkers en koriander: je kunt ze allemaal gaan zaaien. Doe de zaadjes met wat potgrond in een potje of (schoon) kwarkbakje en besprenkel het met water. Let op: geef de zaden wel genoeg ruimte. Hoeveel precies, is per kruidenplantje verschillend. Plastic met elastiek eroverheen, wat gaatjes prikken in het plastic en wachten maar. Aardig aan het groeien? Dan kun je je kruiden verpotten.
Bieslook kan heel goed tegen de kou: deze kun je dus direct buiten zaaien. Basilicum is een laatbloeier en volgt in april. Verpot en weer flink aan het groeien? Dan mogen je plantjes naar buiten. Hoe snel dit gaat, verschilt ook per soort.
Bloemen- en plantentuin
Narcissen, krokussen of (druif)hyacinten in huis gehaald? Zodra ze zijn uitgebloeid, kun je deze bollen buiten in de tuin planten. Ook is dit een goede periode voor de lelies en dahlia’s.
Kale plekken in je tuin zou je nu vast kunnen aanpakken. Zorg er dan wel voor dat er voorlopig niemand over je pas gezaaide gazon heen loopt. Da’s jammer.
En voor iedereen die denkt dat je morgen al een volledige maaltijd uit eigen tuin kan eten: geduld, geduld, geduld.