Denk je even rustig een wasje te draaien, vliegen de adviezen je om de oren. Gevuld tot tweederde of driekwart, genoeg ruimte over laten voor een hand of vuist… Hoe vol moet je wasmachine nou echt zijn?
Spoiler: niet te leeg, maar óók niet te vol.
Denk je even rustig een wasje te draaien, vliegen de adviezen je om de oren. Gevuld tot tweederde of driekwart, genoeg ruimte over laten voor een hand of vuist… Hoe vol moet je wasmachine nou echt zijn?
Spoiler: niet te leeg, maar óók niet te vol.
Tijd voor je wekelijkse wasdag? Dan heb je je vast weleens afgevraagd hoe vol je die trommel nou mag – of moet – stoppen. Als je weinig kleding wast, is het immers zonde van de energie om alsnog een heel programma te draaien, zeker met de hoge energieprijzen. Halfvol wassen kost per kilo was tot wel 50 procent meer stroom dan met een volle wasmachine. Bovendien ontdekte de Consumentenbond dat de meeste wasmachines niet warm genoeg worden om al je kleding goed te wassen als de trommel slechts halfvol is.
Tegelijkertijd moet je ook een te volle trommel vermijden. De kleding zuigt dan al het water op, met als resultaat dat het wasmiddel niet goed opgelost kan worden. Ook heeft je wasgoed dan te weinig ruimte om rond te kunnen bewegen. Dan wordt het niet alleen minder schoon, maar kan het ook kreuken of zelfs beschadigd raken. Zowel bij een te lege als te volle trommel is het resultaat dus niet optimaal.
Maar wat is dan wel een goede hoeveelheid? Siemens adviseert een handbreedte vrij te houden boven in de wastrommel. Je machine zou dan voor zo’n driekwart gevuld zijn. De wasmachineproducent adviseert ook om kledingstukken van verschillende groottes door elkaar te wassen, omdat die tijdens het centrifugeren beter worden verdeeld. Een onevenwichtige inhoud – die ook kan ontstaan door te weinig belading – kan zorgen voor een luid bonkend geluid.
Wasmachineproducent Beko zegt ook dat je de trommel tot 75 à 80 procent moet vullen zonder kledingstukken samen te persen. De Consumentenbond adviseert vullen ’totdat ongeveer een vuist in de hoogte overblijft’. De bond benadrukt wel dat dat geldt voor normale katoenwasbeurten. Bij synthetische was, wol en fijne was mag de trommel bijvoorbeeld maar ongeveer halfvol. Hiervoor kun je in de gebruiksaanwijzing van de wasmachine kijken.
Een andere factor waar je op kunt letten is het vulgewicht: het aantal kilo (droog!) wasgoed dat maximaal in de wastrommel past. Dat verschilt per machine, maar vaak is het zo’n 8 of 9 kilo. Dit vulgewicht geldt ook voor een katoenwas; reken voor fijne, synthetische was de helft van het gewicht om je kleding niet te laten beschadigen.
Natuurlijk hoef je je wasgoed vóór je het in de machine stopt niet elke keer te wegen. Wel is het interessant om dat een keer te doen, zodat je een beetje inzicht krijgt in hoe veel jouw gemiddelde lading wasgoed weegt en of dat overeenkomt met de grootte van je wasmachine en de frequentie waarop je ‘m aanzet. Die kun je zo nodig aanpassen – in het gunstigste geval scheelt dat jou weer een item op je to do-list.
Meid, dat kan makkelijker: dit zijn LINDA.'s 5 favoriete lifehacksLees ook