Het blaast als een malle alle bladeren weg, waarna je tuin weer netjes is. Toch fijn, zo’n bladblazer. Maar daar is Maarten Bruns van IVN Natuureducatie het niet mee eens.
Hij wil een verbod op bladblazers.
‘Slecht voor het milieu’
Althans, een verbod op bladblazers voor consumenten. Het ding kan (in de elektrische variant) nog prima gebruikt worden voor veiligheidsredenen in het verkeer. Maar voor consumenten pleit Bruns voor een totaalverbod.
“Daar heb ik zo mijn redenen voor. De eerste: het apparaat is slecht voor het milieu en je gezondheid”, aldus Bruns. “Die tweetakt bladblazers zijn echt niet goed voor je. Er zit benzine in. Dat is zo slecht voor je gezondheid. Alsof je met je gezicht in een bromfietsuitlaat hangt. Ook voor het milieu is het slecht: uit Duits onderzoek blijkt dat een uurtje bladblazen gelijkstaat aan 1700 kilometer autorijden.”
Uitstoot
“Die dingen stoten stikstofoxiden, fijnstoffen en koolmonoxide uit. Dat kan zelfs giftig voor je zijn.” En dan heeft Bruns het nog niet eens gehad over de herrie die ze maken. “Ik woon zelf op een locatie waar veel bladblazers worden gebruikt. Die herrie is vreselijk.”
Maar daar houden de redenen niet op. Bladblazen zou ook nog eens slecht zijn voor je tuin. “Als je alle blaadjes wegblaast en in een kliko gooit, blaas je het leven uit je tuin weg. Die blaadjes hebben een functie. Er zitten vaak insecten in die belangrijk zijn, en de bladeren werken als gratis compost voor je tuin: ze verbeteren de grond enorm. De bladeren wegblazen kan onder andere extreem droge gronden bij hete zomers tot gevolg hebben.”
Maar hoe krijgen we onze tuinen dán schoon? “Je kan wel gewoon met een hark of bezem bladeren weghalen op plekken waar je ze niet wil hebben, zoals op je terras of looppad. Maar gooi de blaadjes niet weg, laat ze hun nuttige werk doen op de bodem van je tuin.”
Mocht je alsnog per se een bladblazer willen gebruiken, dan heeft Bruns ook een tip: “Zorg dan dat je een elektrische variant gebruikt. Dat helpt al een béétje.”