Note to self: vergeet je terras niet tijdens de voorjaarsschoonmaak. LINDA. geeft je de tools om die groene aanslag van je tegels te krijgen.
Het goede nieuws: dit is makkelijk te verhelpen. Het slechte nieuws? Dit spul komt altijd terug…
Note to self: vergeet je terras niet tijdens de voorjaarsschoonmaak. LINDA. geeft je de tools om die groene aanslag van je tegels te krijgen.
Het goede nieuws: dit is makkelijk te verhelpen. Het slechte nieuws? Dit spul komt altijd terug…
Even back to the basics, wat ís dat groene spul precies? Groene aanslag is de verzamelnaam voor allerlei mossen en algen die zich vormen op jouw tegels, dakpannen of houtwerk.
Het liefst vestigen ze zich in de schaduw op een vochtige plek en zolang je de teugels laat vieren wordt die ‘vlek’ alsmaar groter. Tijd om de handen uit de mouwen te steken dus, want erg appetijtelijk ziet die smurrie niet uit.
Bouwmarkten staan vol met speciale flessen reiniger, die je meteen op je tegels kunt gieten. Lekker makkelijk. De doe-het-zelver kijkt misschien liever naar de trukendoos van oma: die bevat al decennialang de middeltjes azijn, baking soda en citroensap. Er is geen magische methode die op élk oppervlak perfect zal werken, maar onderstaand ‘recept’ is een effectieve basis om mee te beginnen.
De methode is simpel: meng het azijn / citroensap / de baking soda met water en smeer of spray het op de vieze plek. Voor citroen en soda geldt een verhouding van 1:10 en voor azijn een verhouding van 1:1. Nu is het afhankelijk van hoe dik de aanslag is, maar laat het sowieso goed intrekken – dit kan zeker een paar uur tot één dag. Veeg het daarna weg met een schone doek en spoel het na met water. Klaar is Kees.
Kleine disclaimer: dit middeltje zorgt niet per se voor langetermijnbescherming tegen groene aanslag. Wim Hoogendam, tuinbaas van Dekema State Jelsum, voegt hieraan toe dat deze methode eigenlijk ook niet helemaal meer van deze tijd is: “Tegenwoordig weten we dat (baking) soda, zuur en azijn schadelijk zijn voor planten.”
Wil jij milieuvriendelijker te werk gaan? “Maak dan een sopje met ouderwetse groene zeep,” vertelt Hoogendam. “Strooi daarna wat fijn zand op het terras en zo schrob je de groene aanslag weg door met een harde bezem heen en weer te vegen.” Zand is namelijk een heel geschikt scrubmiddel.
Een hogedruk reiniger werkt ook, tipt Hoogendam. Maar strooi daarna wel wat zand op je terras om de voegen weer te vullen. Zo’n apparaat zorgt misschien voor een snel resultaat, maar let er wel op dat dit de toplaag van je tegels (of hout) kan beschadigen. Daarmee creëer je al snel een poreuze voedingsbodem voor nog meer aanslag. En dát wil je natuurlijk niet, dus een rondje ouderwets schrobben is in veel gevallen toch de beste manier.
Groene aanslag groeit het snelst in de herfst en winter als het buiten vochtig en donker is. Als je het terras opengooit bij de eerste zonnestralen is groene aanslag wel het laatste wat je wil zien. Toch kan je beter heel even wachten met schoonmaken tot de grond een beetje is opgedroogd.
Wacht dus tot het zonnetje een paar dagen achter elkaar schijnt. Dat zorgt ervoor dat de tegels goed droog zijn en je geen nieuwe voedingsbodem voor aanslag achterlaat. Idealiter is het daarvoor drie dagen droog geweest. Check dus eerst het weerbericht voor je aan de slag gaat en gebruik zo veel mogelijk groene middelen, dat zit je er knapjes bij dit voorjaar.
Niezen, gesnotter en rode ogen geblazen: heftig pollenseizoen begonnenLees ook