Geen groene vingers, maar wel groen in huis? Met deze tips leer je hoe je kamerplanten fatsoenlijk in leven houdt.
LINDA.nl sprak Iris van Vliet (32), beter bekend als planten-blogger Mama Botanica, over de do’s en don’ts van plantenverzorging.
Geen groene vingers, maar wel groen in huis? Met deze tips leer je hoe je kamerplanten fatsoenlijk in leven houdt.
LINDA.nl sprak Iris van Vliet (32), beter bekend als planten-blogger Mama Botanica, over de do’s en don’ts van plantenverzorging.
De absolute toptip van Mama Botanica: koop niet zomaar een plant omdat je ‘m leuk vindt, maar denk eerst na over de plek in huis waar hij terechtkomt. Kijk wat voor licht er valt (direct zonlicht, licht, schaduw of donker) en kies op basis daarvan welke plant erbij past. Een vorm van natuurlijke lichtval is altijd essentieel: ook schaduwplanten zullen uiteindelijk wegkwijnen in een badkamer zonder raampje.
Verpot je kamerplanten om de zoveel tijd, want de wortels blijven altijd doorgroeien. Zit je groene rakker nog in het originele plastic potje? Kijk dan een paar keer per jaar of de wortels al uit de gaatjes groeien. Zo ja: grotere pot kopen, plastic pot weggooien en de extra ruimte opvullen met verse grond. Blije plant gegarandeerd.
Plantenspray jezelf daarnaast ook een slag in de rondte, zeker ’s winters. De bladeren blijven hierdoor groener en het voorkomt dat er stof op komt te liggen.
Planten reageren doorgaans niet goed op je verwarming, zeker niet als je ze er recht boven zet. Door de warme lucht drogen de bladeren extra snel uit. Sowieso wordt de lucht in je huis droger, dus houd (vooral in de winter) goed in de gaten of de potgrond niet te snel uitdroogt. Een vochtmeter kan hierbij helpen.
Daarnaast is enthousiast met de gieter tekeergaan ook lang niet altijd een goed idee. Van Vliet: “‘Veel water geven’ staat bij veel planten helaas niet gelijk aan ‘veel liefde geven’. Zoek online op hoeveel water je planten nodig hebben en check goed hoe de grond eraan toe is voordat je water geeft. Zo voorkom je een laag water onderin de pot, waardoor wortels kunnen rotten.”
Heb je al planten in huis, maar heb je geen idee welke soort je nou precies in je potje hebt staan? Daar heeft Van Vliet ook wat tips voor. “Er bestaan apps waar je foto’s van je plant kunt uploaden, die je vervolgens wat opties van soorten geven. Zelf probeer ik het eigenlijk altijd te googelen, vaak ook via afbeeldingen. Eigenlijk werkt dit altijd, maar het allermakkelijkst is natuurlijk bij aankoop kijken wat voor plant het is. Dan kun je daarna opzoeken hoe je ‘m het best verzorgt.”
Als je als beginner je huis wilt vergroenen, begin je het best met cactussen en vetplanten. Die overleven al snel op weinig water en lekker veel licht. Mag het wel een tandje groter? Overweeg dan de ZZ-plant, een Sanseveria of een Monstera, beter bekend als de gatenplant.
Van Vliet: “De ZZ-plant is een hele sterke, die kan zowel op donkere als lichte plekken staan en kan op heel weinig water. Sterker nog: hij gaat dood als je hem teveel water geeft, dus je mag ‘m zelfs flink verwaarlozen. De Sanseveria is een klassieker en deelt dezelfde eigenschappen. Liever een tropische plant in je kamer? Monstera’s groeien lekker door, zijn sterk en niet heel gevoelig.”
Lees ook
Tuinieren zonder tuincentrum: 7 tips waarvoor je de deur niet uit hoeft
Het voorjaar is begonnen en dit is hét moment om planten te stekken. Van Vliet: “Dit vind ik zelf echt heerlijk om te doen, met een klein stukje tak een compleet nieuwe plant uit de grond stampen. Het is goedkoop en een leuke manier om meer kamerplanten in huis te halen. En niet onbelangrijk: zelfgekweekte planten zijn superleuke cadeaus om weg te geven.”