Hartstikke gezellig, zo’n grillsessie in je achtertuin. Totdat jíj de barbecue kan gaan schoonmaken. Hierbij een aantal tips om ‘m te laten blinken als nooit tevoren.
En nu hopen dat we ‘m lekker vaak kunnen aanslingeren deze zomer.
Wees voorbereid
Voorkom dat het rooster compleet zwart blakert terwijl je de burgers omwipt: smeer ‘m van tevoren in met zonnebloem- of olijfolie, of wikkel je gerechten in aluminiumfolie. En anders komt oma nog om de hoek met een tip: wrijf ‘m tussen het grillen door in met het sap van een halve citroen.
Laat ‘m niet afkoelen
Een barbecuerooster laat zich het beste schoonmaken als-ie nog een beetje warm is – dan kun je vuil er namelijk makkelijker vanaf poetsen. Te gezellig in de tuin om meteen aan de schrob te gaan? Je kunt het rooster ook de volgende dag nog opwarmen. Mooi.
Schrob erop los
Vuil en etensresten kun je er in principe afkrijgen met heet water en afwasmiddel. Voor hardnekkige resten heb je grover geschut nodig, zoals een staalborstel of een prop aluminiumfolie. Wrijf het rooster daarna in met olie, zo voorkom je dat-ie gaat roesten. Let op: bij een gietijzeren barbecue zijn schoonmaakmiddelen een no-go.
Laat ‘m weken
Schuur je jezelf een ongeluk zonder resultaat? Maak het jezelf makkelijk door het rooster een nacht te laten weken. Leg hem in het gras of wikkel hem in natte kranten. Het rooster in een sopje van warm water en schoonmaaksoda leggen, doet ook wonderen. Hup, naar bed jij – en als het goed is, poets je de volgende dag het vuil zo weg met een spons.
Vergeet de binnenkant niet
Omdat schoonheid ook vanbinnen zit: met heet water en afwasmiddel heb je ook de kuip zo weer schoongepoetst. Wel eerst de kolen en het as eruit halen natuurlijk.