Een paprika is een paprika. Toch? Nou, nee. De ene kleur paprika is echt gezonder dan de andere. Voedingswetenschapper Mirjam Blijleven praat je bij.
Nooit meer stress voor het paprika-schap.
Kleur kiezen
“Vooropgesteld: het hele stoplicht aan paprika’s blijft een goede keuze”, vertelt Mirjam. “Elke kleur paprika zit boordevol vezels, vitamines en mineralen. Maar als je gaat kijken naar de mééste vitamines en mineralen, dan is de rode paprika het gezondst.”
Hobby-moestuiners zullen het weten: iedere paprika begint groen. “Groen is de onrijpere variant, hierdoor smaakt hij ook bitterder dan de andere kleuren. Hoe meer kleur de paprika krijgt, hoe meer vitamines hij bevat.” Het verschil zit ‘m vooral in de groene ten opzichte van geel, oranje en rood. “Het is lastig te zeggen hoeveel precies, maar er zit wel echt dubbel zoveel vitamine A en C in de rode paprika ten opzichte van een groene paprika. Ook zitten er verschillende B-vitamines, vitamine A en mineralen in de paprika. De rode paprika bevat wel het hoogste aantal van de vitamines, maar verschilt niet zoveel ten opzichte van oranje en geel.”
Vitamine A en C dus. Vitamine A zit niet letterlijk in een paprika, maar betacaroteen. Dit zet je lichaam om in vitamine A. “Dit is goed voor je huid, haar, nagels, ogen en afweersysteem. Vitamine C is ook goed voor afweer en nodig om wonden te laten genezen, bindweefsel te vormen en ijzer op te nemen.’
Eet de regenboog
Toch moeten we de groene paprika niet helemaal links laten liggen, volgens Mirjam. “Ga voor wat je het lekkerst vindt. We adviseren altijd om een regenboog aan groente te eten. Hoe meer kleur, hoe meer vitamines je binnenkrijgt. Pas het op je maaltijd aan: welke kleuren heb je er al in zitten? Als je een groene paprika combineert met andere groenten, krijg je echt die vitamines wel binnen.”
Tip: als je groente verhit, nemen de voedingstoffen af. Gooi dus af en toe een rauwe paprika door een salade of ander koud gerecht.
Mirjam Blijleven is voedingswetenschapper (MSc) en werkt bij een organisatie die voeding- en leefstijlprogramma’s ontwikkelt voor chronisch zieken zoals mensen met diabetes 2, reuma en MS.