Het thema van de Week van de Lentekriebels op scholen lijkt dit jaar een directe reactie op de recente #metoo-schandalen in Nederland. “Het is inderdaad heel actueel. Maar het thema ‘Je lijf is van jou’ hadden we al eerder bedacht”, zegt Elsbeth Reitzema van expertisecentrum Rutgers.
Week van de Lentekriebels: zo leren kinderen over grensoverschrijdend gedrag
“Ik liet ze stilstaan bij wat ze waarderen aan andere kinderen door ze ‘liefdesbriefjes’ naar elkaar te laten schrijven”, zegt juf Gaia.
Hard nodig
Ruim de helft van de scholen in het speciaal en basisonderwijs doet mee aan de Week van de Lentekriebels van 21 tot en met 25 maart. Doel is om meer aandacht op scholen te vragen voor weerbaarheid, relaties en seksualiteit.
Dat dat hard nodig is, blijkt onder meer uit de onthullingen van tv-programma BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij talentenshow The Voice. Daarna kwam ook bij voetbalclub Ajax grensoverschrijdend gedrag door directeur Marc Overmars aan het licht. Die zei in een verklaring niet door te hebben gehad dat hij te ver was gegaan (met ongepaste berichtjes en dickpics).
Rutgers wil al op jonge leeftijd duidelijk maken hoe belangrijk grenzen zijn. Daarom is er ruim aandacht tijdens de zeventiende editie van de themaweek voor het vragen van consent, oftewel het vragen en geven van toestemming bij onder meer aanraking.
Leuke lessen
“Kinderen laten weten dat ze dit een van de leukste weken van het jaar vinden”, zegt Reitzema. Hoe scholen de Week van de Lentekriebels invullen mogen ze zelf weten. In de kerndoelen van scholen staat dat ze verplicht aandacht moeten besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit.
“Wij vinden dat beter omschreven moet worden hoe scholen dat moeten doen.” Rutgers heeft handreikingen en lespakketten gemaakt voor scholen om mee aan de slag te gaan. Ook is er informatie over hoe ouders hier op een goede manier in kunnen worden betrokken.
Liefdesbriefjes
Hoe aandacht voor het thema seksualiteit en liefde eruit kan zien, vertelt Gaia Theil. Zij is juf op een school in Amsterdam die mee wil doen aan de Week van de Lentekriebels. Met Valentijnsdag nam ze daar al een voorschot op door met een groep kinderen van 4 tot 12 jaar ‘de liefde te vieren’.
“Ik liet ze even stilstaan bij wat ze waarderen aan de andere kinderen door ze ‘liefdesbriefjes’ naar elkaar te laten schrijven.” Wat ze opschreven verschilde, maar de meeste kinderen snapten wel wat complimenten zijn. “Veel schreven iets als: ‘Ik vind je lief’ of ‘Je hebt mooie kleren’.”
Verder was er meer aandacht voor het eten. “Ik had de tafel versierd met rozenblaadjes en ik gaf ze een ‘liefdesdrank’. Dat was gewoon limonade, maar dat is voor kinderen iets bijzonders als je zegt dat het liefdesdrank is. Ook liet ik ze even in stilte contact maken met het eten.”
Verbinding
Gaia vertelt dat ze geïnspireerd raakte voor de liefdesdag op school bij een workshop de dag voor Valentijnsdag. “Het was een dag met verbinding, lekker eten, dansen en rode rozen. Ik voelde inspiratie en wilde dit ook delen met de kinderen.”
“Ik heb eerder gewerkt met jongvolwassenen en ik dacht altijd dat op zo’n manier werken met jonge kinderen niet zou kunnen, maar daar ben ik van terug gekomen.” De kinderen waren ook heel blij, zegt Gaia. “Toen de ouders kwamen, wilde niemand naar huis.”
Rondetafelgesprek over grensoverschrijdend gedrag: 'Meer nodig dan enkel wetgeving'Lees ook