Vanaf vier jaar mogen kinderen op zwemles, maar vanaf vijf jaar zou misschien wel beter zijn.
Wanneer is jouw kind dan wel klaar voor de zwemles? LINDA.nl vroeg het de zwembranche zelf.
Starten
Met de wachttijden van tegenwoordig ben je allang blij als je kind mag starten, maar dan blijkt dat jouw kind niet staat te (water)trappelen om te beginnen.
De meeste kinderen starten gemiddeld met vijf jaar aan de zwemles, vertelt Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Maar er zijn ouders die al met drie of vier jaar hun kind richting het water duwen.
Dat is volgens de Raad nog iets te jong. Voor kinderen van die leeftijd is het dan ’te moeilijk om de vaardigheden onder de knie te krijgen’. Ook gaan ze dan voor het eerst naar de basisschool. Dat is al een hele verandering an sich die kinderen veel energie kost.
Het zijn vooral de ouders die het beste kunnen beoordelen of hun kind er wel of niet klaar voor is, zegt Van Tiggelen. Al hoopt ze niet dat ouders de kinderen te vroeg sturen, want dat heeft minder nut: “Op het moment dat je kind er klaar voor is, komt de les het beste aan.”
Sensatie
Gelukkig kun je er als ouder wel voor zorgen dat je kind al vroeg aan water gewend raakt. Zo kunnen ouders, volgens Mary Tieleman van Zwemschool de Drijver in Haarlem, starten met baby- of ouder- en kindzwemmen. “Een kind is van nature niet bang voor water. Spelenderwijs kun je al veel doen.”
Van Tiggelen deelt die mening en raadt hetzelfde aan. “Ga al vroeg en vaak naar het zwembad. Water is heel bijzonder, het zijn allemaal verschillende sensaties. Warm en koud, je kunt blijven drijven en naar de bodem zakken, dat is heel bijzonder om te ervaren. Heb lol en leer je kind wat water is.”
Hints
Toch zijn er wel wat hints waardoor je kunt zien of je kind wel of niet klaar is voor de zwemles. Om dat te ontdekken raadt Tieleman wel aan om te starten met een proefles. “Dan merk je snel genoeg of je kind aan het water wilt.”
“Sommige kinderen durven bijvoorbeeld niet onder douche en lopen tussen de druppels door.” Je moet vooral kijken hoe ze zich gedragen in het water, gaat ze verder. “Blijven ze aan de kant staan, komen ze na een paar minuten los, durven ze kopje onder? Eerst even kijken en dan zien de ouders en wij genoeg.”
Badje
Nog een frustratie onder ouders is dat kinderen te lang in hetzelfde badje blijven hangen. In plaats van gemiddeld vier maanden duurt het soms veel langer. Daarover zegt de voorzitter van de Raad dat, helaas toch, ‘moet uitgaan van de expertise van de zweminstructeur’. “Die bepaalt uit zijn of haar ervaring wat een goede volgende stap is voor je kind.” Wel is het goed om te vragen hoe met je kind gaat, vertelt Van Tiggelen: “Het keywoord hier is communicatie.”