Na een paar glazen wijn val je misschien als een blok in slaap, maar al vrij snel volgt een onrustige nacht. Waarom verstoort alcohol onze slaap?
In de tweede helft van de nacht betaal je de prijs voor je gezellige avond.
Na een paar glazen wijn val je misschien als een blok in slaap, maar al vrij snel volgt een onrustige nacht. Waarom verstoort alcohol onze slaap?
In de tweede helft van de nacht betaal je de prijs voor je gezellige avond.
Wanneer je net die lekkere cocktail gedronken hebt, werkt de alcohol verdovend. Dat komt volgens The New York Times doordat het in de hersenen een neurotransmitter activeert die de impulsen tussen zenuwcellen verhinderd. Slaap je na een wilde avond eerst droomloos? Logisch, want alcohol kan ook de ‘rapid eye movement’ – snelle oogbeweging – verstoren, waardoor je niet in je REM-slaap terechtkomt. En laat dat nou net het moment zijn waarop je de meeste dromen hebt.
“Maar als de alcohol omgezet is, werkt het zeer activerend”, zegt Jennifer Martin, psycholoog aan de University of California, Los Angeles tegen de krant. De hersenen gaan in herstel en gaan hard aan de slag. Je begint misschien te draaien, rollen en wild te dromen. Je hebt dan meer kans dat je wakker wordt, en het komt ook eerder voor dat je (gekke) dromen onthoudt.
Alcohol heeft ook een effect op de blaas. Er wordt meer urine aangemaakt, waardoor je wellicht vaker je bed uit moet om het toilet te bezoeken. Al zijn wetenschappers er niet over uit of de hoge nood je uit je slaap haalt, of dat je in de tweede helft van de nacht sowieso al wakker lag door de alcohol.
53 en nooit zonder knuffel in bed: ‘Bij de sex draai ik Robijntje even om’Lees ookAls je de volgende ochtend wakker wordt met een kater én een zere keel, dan heb je dat wellicht te danken aan je eigen gesnurk. Doordat alcohol de spieren in je bovenste luchtwegen ontspant, adem je anders dan normaal. Dat kan een nacht vol bomen zagen en andere herrie betekenen. Voor de meesten onder ons (en onze bedpartners) is dit een vervelend bijeffect, maar voor mensen met ernstige slaapapneu, kan het zelfs gevaarlijk zijn.
Soms grijpen mensen met slapeloosheid naar de fles omdat ze dan rustiger inslapen. Geen goed idee, zeggen experts tegen The New York Times. Je verstoort zo je slaapcyclus, waardoor je de problemen alleen maar erger maakt. En als je in bed maar niet tot rust komt, kan dat weer leiden tot meer alcoholmisbruik. Een verstoorde slaapcyclus kan zelfs zo hardnekkig zijn, dat het zich ontwikkelt tot een blijvend probleem: ook als je stopt met drinken.
Wil je testen hoe dat glas wijn je slaap beïnvloedt? Stop dan twee of drie weken met alcohol, zegt Martin. “Veel mensen merken dat ze beter slapen als ze niet drinken.” Ook raadt Sabra Abbott, docent neurologie in slaapmedicatie aan Northwestern University, aan geen ‘slaapmutsje’ te nemen, maar maximaal vier uur voor bedtijd je laatste glas te nuttigen.
Slapen is van levensbelang, zegt deze hoogleraar: 'Moet je beste vriend zijn'Lees ook