Ben je rustig aan het koken, spettert je vlees bijna de pan uit. Doet pijn, je kleding wordt vies én je mag de kookplaat straks weer schrobben. Hulp is hier: waarom spettert olie en wat doe je ertegen?
De oplossing is simpeler dan je denkt.
Spetterende olie
Spetterende olie tijdens het bakken en braden komt door water. Beter gezegd: door vocht dat uit je vlees, vis of (gewassen) groenten komt. Zodra dit vocht in aanraking komt met een hete pan, spettert het aan alle kanten.
Zout strooien
Je kunt natuurlijk een spatscherm of -deksel gebruiken om er minder last van e hebben, maar daarmee los je het probleem niet op. Spetterende olie voorkom je door een simpel trucje: strooi van tevoren een beetje zout in de pan. Zout neemt vocht op uit voedsel, waardoor je minder last hebt van opspattende olie.
Het spatten kun je ook verminderen door je ingrediënten van tevoren droog te deppen en het vuur wat lager te zetten. Of smeer de olijfolie van tevoren op je vlees of vis in plaats van het in de pan te gieten. Ook kun je kiezen voor een vloeibare margarine of bak- en braadboter, dat spettert minder dan olijfolie. Extra vierge olijfolie kun je sowieso beter alleen gebruiken voor koude gerechten.