Het eerste vaginamuseum ter wereld staat in Londen en wil taboes rondom de vagina doorbreken.
Bezoek het eerste vaginamuseum ter wereld: 'Een lichaamsdeel dat gevierd moet worden'
“Wij geloven dat het een lichaamsdeel is dat gevierd moet worden”, schrijft een van de oprichters.
Vaginamuseum
Oprichters Florence Schlechter, Sarah Crew en Zoe Williams kwamen erachter dat in IJsland een penismuseum bestaat. Zij waren nijdig dat dit geen vagina-equivalent had. Reden genoeg om er zélf een te beginnen.
Zo begonnen zij in 2017 als rondreizende pop-up tentoonstelling tijdens festivals en evenementen in Engeland. In 2019 openden zij hun eerste permanente museum in een pand in de Londense wijk Camden Market en in 2022 volgde een tweede in Bethnal Green.
Het museum geeft informatie over de gynaecologische anatomie en de plaats daarvan in onze cultuur en geschiedenis. Ze belichten zowel uitwendige anatomie, de vulva, als de inwendige: de eierstokken, baarmoeder en baarmoederhals.
Missie
De drie oprichters hebben een duidelijke missie voor ogen: het verspreiden van kennis en mensen bewustmaken van de gynaecologische anatomie en gezondheid. Ook willen zij mensen het vertrouwen geven erover te kunnen praten. En het vaginamuseum fungeert als forum voor feminisme, vrouwenrechten en de LGBT+ gemeenschap.
Geraldine over orgasmekloof: 'Ik heb nog nooit zoveel vulva’s tegelijkertijd gezien'Lees ookTentoonstellingen
In het museum zie je een permanente opstelling die de bezoeker informeert over de gynaecologische anatomie. En dat is hard nodig.”Een deel van het lichaam dat ongeveer de helft van de mensen heeft, maar gehuld is in stigma en schaamte. Wij geloven juist dat het een lichaamsdeel is dat gevierd moet worden”, schrijft het museum op de website.
Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen. Momenteel gaat die over menstruatie. “Over de hele wereld menstrueren 800 miljoen mensen. Desondanks is het taboe groot. Waar komt dat vandaan? Is het altijd geweest? Zijn er culturen die menstruatie als iets positiefs beschouwen?” De tentoonstelling duikt in de geschiedenis en belicht verschillende kanten van menstruatie.
Toegang
Om het museum te bezoeken moet je naar Londen afreizen. Maar dan hoef je geen entreekaartje te kopen want net als de meeste musea in Londen is ook hier de toegang gratis.
Waar of niet waar: kan een vagina uitrekken na een stevige vrijpartij of met een groot geschapen man?Lees ook