Op het vaste land lijkt niemand om te kijken naar een glas tomatensap, maar eenmaal in het vliegtuig vliegen de bekertjes rode sap als warme broodjes over de toonbank.
Maar waarom is dit dubieuze drankje zo populair op 11 kilometer hoogte?
Tomatensap
Aan boord van een vliegtuig pronkt-ie standaard op de trolley met drank- en etenswaren: het pak tomatensap. Heb je je weleens afgevraagd voor wíé dat pak er precies staat? Nou, voor iedereen die tijdens een vlucht wél wat wil proeven.
Want op grote hoogte smaakt alles een beetje alsof je verkouden bent. Waarschijnlijk smaakt die kleffe boterham altijd wat flauwtjes en krijg je altijd spontaan trek in zoutige, hartige snacks.
Umami
En daar is een verklaring voor. Uit een studie van de Oxford University in 2014, blijkt dat het geluid van vliegtuigmotoren de smaakbelevenis namelijk met 30 procent kan verminderen. Maar, zo stelt de studie, dat geldt niet voor het vijfde smaakzintuig umami.
En laat tomatensap nou precies die typische hartige umamismaak hebben. Daarom smaakt het drankje, als een van de weinige, ook op kilometers hoogte precies zoals het hoort te smaken. Misschien toch een keer het proberen waard dus. En maak er dan gelijk maar een Bloody Mary van.