Ik was al fan van jojobaolie, maar nu blijkt deze mooie olie ook nog eens je huidmicrobioom in balans te brengen. Ik vertel je graag wat voor effect dat heeft op je huid.
Én hoe je jojobaolie kunt toevoegen aan je skincareroutine.
Ik was al fan van jojobaolie, maar nu blijkt deze mooie olie ook nog eens je huidmicrobioom in balans te brengen. Ik vertel je graag wat voor effect dat heeft op je huid.
Én hoe je jojobaolie kunt toevoegen aan je skincareroutine.
Jojobaolie verzacht én kalmeert de huid en is geschikt voor alle huidtypen. Zelfs voor de acnegevoelige huid, omdat deze olie je poriën niet verstopt. En nu blijkt dat jojobaolie waarschijnlijk ook nog eens goed is voor je huidmicrobioom.
Onder het huidmicrobioom verstaan we alle micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels, die op je huid leven. Wanneer de ‘goede’ huidbewoners in balans zijn met de ‘slechte’, dan ziet je huid er goed uit.
Als dit niet zo is, kan je huid droog zijn of er ongezond uitzien. Een disbalans zie je ook vaak bij huidaandoeningen. Zo komt bij eczeem vaak een overgroei van de ‘slechte’ bacterie staphylococcus aureus voor.
Het microbioom van je huid wil je dus heel graag in goede balans houden. En waarschijnlijk helpt jojobaolie daarbij.
Want uit onderzoek weten we nu dat de ‘goede’ bacterie staphylococcus epidermidis toeneemt als de bacterie 48 uur wordt behandeld met jojobaolie. Maar de ‘slechte’ bacterie staphylococcus aureus neemt niet toe als jojobaolie wordt toegevoegd.
Ja, écht: je kunt je huid verbeteren met bacteriënLees ookNu zegt zo’n studie nog niet of je ook effect ziet op de echte huid. Dus hebben de onderzoekers ook getest of de huid van proefpersonen opknapt van twee keer per dag smeren met jojobaolie (vergeleken met groep die een placebo aanbrengt). En dat blijkt het geval te zijn.
De proefpersonen die jojobaolie smeerden, hebben na een maand minder talg op de huid (25 procent minder) en een stralendere huid (24 procent meer). De proefpersonen zien zelf ook veel verschil: de overgrote meerderheid zegt dat de huid nu gehydrateerd, stralend en comfortabel aanvoelt. Ook ziet 83 procent van de proefpersonen een gladdere huid en een gelijkmatigere teint in de spiegel.
Ben je benieuwd of jojobaolie jouw huid ook goed doet? Dan kun je jojobaolie toevoegen aan je skincareroutine. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste jojobaolie smeert. Mijn tips voor een goede keuze:
Je vindt jojobaolie op de ingrediëntenlijst van het product als Simmondsia Chinensis. Soms zijn er antioxidanten als tocopherol (vitamine E) toegevoegd, die helpen het product nog langer goed houden. Verder is het beter als de olie niet verkregen is door het toevoegen van oplosmiddelen (enriched oil). De concentratie werkzame stoffen is dan minder hoog. Ook is een olie die koud geperst is het fijnst. Dan is de kans groter dat de mooie stoffen in de olie nog goed werkzaam zijn.
Jojobaolie kun je het best als allerlaatste stap aanbrengen in je skincareroutine: na je moisturizer. Zo zorg je voor extra hydratatie én geef je je huid een prachtige glow.
'Dit moet je vooral niet doen bij puistjes, al doet iedereen 't'Lees ook