Van chocolade krijg je puistjes, of vet voedsel zorgt voor acne: veel van deze kreten lijken toch voedingsmythes te zijn. Toch is er voor de echte melkliefhebber minder goed nieuws.
Melk kan namelijk zorgen voor meer pukkels of acne.
Invloed melk op de huid
Dr. Cheri Frey, dermatoloog, vertelt aan de Huffington Post: “de huid is je grootste orgaan, wat je eet heeft zeker invloed.” Frey vertelt dat het altijd lastig is om de invloed van voedsel op mensen te onderzoeken. Dit komt omdat iedereen voedsel anders verwerkt. Toch hebben meerdere studies aangetoond dat het drinken van melk kan zorgen voor acne uitbraken.
Volgens Frey kan de invloed van melk groot zijn, maar er zijn vaak meerdere oorzaken. Wanneer je stopt met het drinken van melk duurt het 6 tot 10 weken voordat je effect ziet. Daarnaast betekent het niet per se dat al je acne verdwijnt. Maar voor sommige mensen kan het zeker een duidelijk effect hebben.
Het verband tussen acne en melk is nog niet helemaal duidelijk. Maar veel onderzoekers denken dat acne ontstaat door de hormonen in koemelk. Koemelk kan natuurlijk voorkomende hormonen bevatten. Daarnaast gebruiken veel melkveehouders bepaalde groeihormonen om de melkproductie te verhogen. Volgens Frey ontstaat acne meestal door hormonen (daarom begint het vaak in de puberteit). En de hormonen in de koemelk kunnen dus ook zorgen voor de productie van puistjes.
Niet alle zuivel
Houd je veel van zuivel? Niet getreurd. Acne-uitbarstingen hebben alleen betrekking op koemelk. Andere zuivelproducten zoals yoghurt of kaas hebben geen relatie met puistjes. Zo komt dit bij yoghurt door het fermentatieproces, daardoor zitten er minder hormonen in. Ook zegt Frey dat af en toe een glaasje melk zeker geen kwaad kan. Maar als je gevoelig bent voor acne is het niet zo verstandig om het elke dag te drinken.
Alternatief voor melk
Ondanks het negatieve effect van de hormonen in koemelk, heeft het ook positieve voordelen op de gezondheid. Zo is zuivel een belangrijke bron van vitamine D en calcium. Een goede manier om je botten sterk te houden. Wie op zoek is naar een gezond alternatief kan kijken naar (met calcium verrijkte) amandel-, haver- of sojamelk. Ook zit er veel calcium in donkere bladgroente zoals boerenkool, of noten en peulvruchten.