Hij is er in alle vormen en maten, ruikt heerlijk en gaat in je haar: de shampoo bar. Steeds meer mensen ruilen hun plastic flessen om voor een stuk haarzeep. Maar is het de overstap écht waard?
Weg met de plastic fles? De voor- en nadelen van een shampoo bar
Wij zetten de voor- én nadelen van de shampoo bar voor je op een rij.
Shampoo bar
Het is ochtend. Je rolt uit bed, ontdoet je van je nachtkleding en stapt onder een hete douche. Nadat je je haar hebt natgemaakt, grijp je naar het rekje. Er is geen shampoofles te bekennen. Nee, je pakt een stuk zeep. Haarzeep, wel te verstaan. Je verdeelt het over je haar. Na het uitspoelen stap je weer onder de douche uit.
Het klinkt misschien een beetje vreemd, een rond of vierkant blok zeep in plaats van de vertrouwde fles. Die is toch wel heel gemakkelijk in gebruik. Dop open, product eruit en in je haar ermee.
Dat is bij haarzeep toch wel anders, waar je het glibberige blok tussen je handen moet wrijven of direct op je hoofd moet smeren. Geheid zal het stuk zeep eens uit je handen glibberen en op de grond kletteren. Afhankelijk van de vorm breken mogelijk de hoekjes af en dan hebben we het nog niet eens gehad over het opbergen.
Opbergen
Wat betreft het opbergen van de shampoo bar gelden namelijk een aantal belangrijke regels. Laat het stuk haarzeep bijvoorbeeld niet in de douche liggen of op een te warme plek. Doe je dat wel, dan zal je duurzame shampoo langzaam maar zeker (bij elke douchebeurt) wegsmelten.
Na gebruik moet je de haarzeep dus op een droge plek opbergen. Bijvoorbeeld in een blikje of op een schaaltje en op een plek die goed ventileert. Is jouw badkamer na een douchebeurt urenlang een broeiende sauna? Dan leg je de shampoo bar beter op een andere plek neer.
Ook is het aan te raden de shampoo bar afgedekt weg te leggen. We kennen allemaal wel die gore handzeepjes op een schaaltje waar het stof op is gedwarreld en in geval van de shampoo bar er misschien wel haren aan plakken. Daar wordt niemand gelukkig van.
Van babyshampoo tot kokosolie: zo krijg je je make-up kwasten écht goed schoonLees ook
Milieuvriendelijk
Maar naast deze toch wat minder leuke punten, heeft een shampoo bar ook veel voordelen. Zo is haarzeep een stuk milieuvriendelijker – het is vaak gemaakt met natuurlijke ingrediënten – en zero waste. Er is geen plastic meer nodig, want haarzeep komt doorgaans verpakt in karton.
Ook zijn shampoo bars duurzamer. Een gemiddelde shampoo bar gaat namelijk twee keer langer mee dan een fles shampoo. In sommige gevallen zelfs nog veel langer. Dat heeft er onder andere mee te maken dat je niet snel te veel product gebruikt, zoals bij een shampoofles. Je kunt veel beter doseren en bespaart dus wel wat.
Reizen
Nog een groot voordeel, wat wellicht op dit moment in het jaar niet van heel groot belang is, is dat haarzeep ideaal is voor reizen. Geen gedoe meer met een maximaal aantal milliliter of plastic zakjes in je bagage. Een shampoo bar telt namelijk niet als vloeistof en in principe kun je dus zoveel meenemen als je wil. Al zal dat niet nodig zijn, dankzij het zuinige verbruik van het product.
Duur(zaam)
Over de prijs van haarzeep valt te discussiëren. Op het eerste oog lijkt het namelijk een duur product. Een shampoo bar kost in sommige gevallen wel tussen de 5 en 15 euro. Dat is fors meer dan een shampoofles die op z’n goedkoopst soms minder dan een euro kost. Maar, op de lange termijn zal een shampoo bar goedkoper zijn. Dit omdat je er minimaal twee keer zo lang, en wellicht nog langer, mee doet als een gebruikelijke fles met dezelfde kwaliteiten.
Maar of de voordelen opwegen tegen de nadelen, dat is natuurlijk aan jou.
Mooie en loeisterke nagels? Je nailt 't met BIAB (en dit is waarom)Lees ook
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 20 november 2020.