Wie glad wil zijn, moet scheren. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Kun je ook het mesje van een man pakken? En hoe vaak mag je zo’n mesje gebruiken? Wij doken in de wereld van het scheren voor vrouwen.
En het lijkt makkelijker dan het is.
Wie glad wil zijn, moet scheren. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Kun je ook het mesje van een man pakken? En hoe vaak mag je zo’n mesje gebruiken? Wij doken in de wereld van het scheren voor vrouwen.
En het lijkt makkelijker dan het is.
Jeroen Jansen is al 37 jaar barbier en richtte samen met zijn vrouw het bedrijf Scheersalon op. Ze verkopen talloze scheerproducten voor mannen én vrouwen, geven scheertrainingen en je kunt bij hen terecht voor advies over een gladde huid. Wij vroegen Jansen het hemd van het lijf.
Want hoe lang kun je een scheermesje eigenlijk gebruiken? “Dat is niet zo eenvoudig te zeggen, want er zijn kwaliteitsverschillen tussen de mesjes. Bijvoorbeeld in hardheid van metaal. Ook hangt het af van de manier waarop je scheert. Als je onder de douche staat en scheert zonder scheergel of crème, komt het mesje ‘in botsing’ met de onnodig harde haren. Door die botsing is een mesje sneller bot.”
“Als iemand de haren verzacht met scheerzeep of olie, blijft een mes veel langer scherp”, vertelt Jansen. Op sommige verpakkingen staat hoe vaak je een mes kunt gebruiken, maar dat is volgens Jansen vooral marketing. Hoe je wél weet wanneer een mesje zijn langste tijd heeft gehad? “Als je na het scheren trekkende irritatie of roodheid ervaart, kan je mesje bot zijn.”
Je verlengt de levensduur van je mesje door deze goed te bewaren. “Mesjes zijn gemaakt van voordelige metaalsoorten, dus die zijn behoorlijk gevoelig voor corrosie, oftewel roestvorming. Als je zo’n mesje in de dampende douche laat liggen, krijg je sneller corrosie.” Hoe je langer van je mes kunt genieten? “Spoel hem schoon en leg hem op een droge plek. In ieder geval buiten de douchecabine”, raadt Jansen aan.
Lees ook
Laat dat doucheschuim maar staan: dit is waarom je nu zo’n droge huid hebt
Mesjes uit de douche dus. Maar wat als jouw mesje er tóch niet meer zo lekker uitziet en jij ab-so-luut gladde oksels nodig hebt. Kun je dan het mesje van je mannelijke wederhelft of huisgenoot erbij pakken? Jansen raadt het niet aan. “Doe het in ieder geval al niet voor de overdracht van bacteriën.”
Ook zit er verschil tussen de mannen- en vrouwenhuid. Onze huidjes zijn gevoeliger. “Mannen hebben diepere poriën en een hardere huid, voor vrouwen zijn mildere producten beter. Daarnaast adviseren we vrouwen een mesje met extra veel grip. Vrouwen scheren vaak met scheergel of crème en daardoor is je hand glad. Je wilt de controle over het mesje niet verliezen.”
Jansen heeft nóg een tip voor het ideale vrouwenscheermes: koop er eentje met een langer handvat, zodat je beter bij voeten en enkels kunt. Ook adviseren ze bij Scheersalon vrouwen vaak een safety razor: een scheermesje met maar één mes.
“Zo’n mesje gaat maar één keer over de huid, in plaats van scheermessen met vijf mesjes. Daarmee heb je vijf keer irritatie. Ook geeft een enkelvoudig meisje een betere doorvoer van zeepresten en haartjes. Bij scheermesjes met meerdere messen hopen die vaak op en snijdt het mes minder lekker. Ook zijn deze safety razors duurzamer”, legt hij uit.
Lees ook
Carolien Borgers scheert zich een jaar niet: ‘Waarom is lichaamshaar niet mooi?’
Een mesje met goede grip, een langer handvat en liever minder dan meer messen. Check. Maar wat is de gouden truc om te scheren zónder irritatie, maar met een gladde huid als resultaat? Volgens Jansen zit het ‘m bovenal in goede voorbereiding én goede spullen.
“Scheer na het douchen. De warmte in je douche opent de poriën en verzacht de huid”, zegt Jansen. Hij adviseert om een synthetische scheerkwast te gebruiken mét warm water en een stuk scheerzeep. “In spuitbussen met gel zitten toevoegingen die de werking van het warme water nabootsen, en die toevoegingen zorgen vaak juist voor irritaties”, weet hij. Een ouderwetse pot scheerzeep of scheercrème dus. En die kun je wél best van de mannen jatten.
“Daarna met de haargroei mee scheren, dat geeft minder irritatie. Wil je toch gladder? Scheer diagonaal tegen de haargroei in, in plaats van recht. En maak je mesje vaak schoon tijdens het scheren”, zegt Jansen. Een mesje vol zeep- en haarresten zorgt er namelijk voor dat haartjes stukgetrokken in plaats van afgesneden worden tijdens het scheren. En die stukgetrokken haren? Daar krijg je weer ingegroeide haren van. Willen we dus niet.
Lees ook
LINDA. test sinaasappel eten onder de douche: ‘Zo begin je opgewekt je dag’
Klinkt als een halve dagtaak, maar volgens Jansen valt het mee. “Op het moment dat het je standaard is, kost het niet méér tijd. Als je het goed doet, is de huid langer glad, heb je minder irritatie én minder nazorg.” Kijk, daar doen we het natuurlijk voor.
Jeroen Jansen