Je hebt er misschien al wat van meegekregen, maar er gaan geruchten rond over een mogelijk Europees verbod op het gebruik van retinol in huidverzorgingsproducten.
Wat is daarvan waar? Jetske Ultee zocht het voor je uit.
Je hebt er misschien al wat van meegekregen, maar er gaan geruchten rond over een mogelijk Europees verbod op het gebruik van retinol in huidverzorgingsproducten.
Wat is daarvan waar? Jetske Ultee zocht het voor je uit.
Weleens het woord retinol op internet gegoogeld? Je zult versteld staan van het aantal skincaremerken dat dit ingrediënt in hun producten gebruikt. Ik begrijp het wel, want deze vorm van vitamine A kan veel voordelen bieden voor je huid. Het kan je huid verstevigen, fijne rimpeltjes verminderen én pigmentvlekken aanpakken.
Als je vitamine A op een product ziet staan, dan wordt daar vaak een vorm van vitamine A mee bedoeld. En daar zijn er veel van; ze heten ook wel retinoïden. Dat retinoïden de huid kunnen verjongen, ontdekte de dermatoloog Kligman bij toeval in de jaren tachtig. Hij onderzocht de werking van één specifieke retinoïde tegen acne: vitamine A-zuur (tretinoïne). Mensen kregen inderdaad minder last van acne, maar opvallend was dat hun huid er ook een stuk jonger ging uitzien.
Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van deze en andere vormen van vitamine A op de huid, zoals retinol. En wat blijkt: retinol kan zeker een verjongend effect hebben op de huid. Alleen moet je het gebruik rustig opbouwen. Anders kun je last krijgen van bijwerkingen, zoals irritatie, een droge huid, schilfers en op langere termijn juist huidveroudering.
Inmiddels heeft de Europese Unie het ingrediënt ook opgemerkt. Een speciaal comité onderzocht namens de EU de veiligheid van vitamine A. En hoewel ze concludeerden dat het ingrediënt wel veilig is, willen ze het gebruik ervan in cosmetische producten beperken.
Vitamine A zit namelijk ook in voedingsmiddelen zoals vis, eieren en zuivelproducten. En uit onderzoek is gebleken dat een overmatige inname van vitamine A kan leiden tot osteoporose. Dit is vooral een risico voor vrouwen in de menopauze, die toevallig ook de grootste gebruikers zijn van anti-agingproducten. Je ziet, het probleem ligt dus niet alleen bij retinolproducten, maar bij de totale inname van vitamine A, zowel via voeding en supplementen als via huidverzorgingsproducten.
Het gerucht dat retinol verboden wordt in Europa klopt dus niet. Wel zal de EU het gebruik van dit ingrediënt in huidverzorgingsproducten beperken om mensen te beschermen die mogelijk te veel vitamine A binnenkrijgen. Dit betekent trouwens niet dat alle producten van de ene op de andere dag worden afgeschaft.
Er komt een overgangsperiode waarin bestaande producten nog verkocht mogen worden. Tegen 2026 moeten producten met hogere concentraties uit de schappen zijn verdwenen. Retinolproducten zullen daarna nog steeds verkrijgbaar zijn in Europa, alleen in lagere concentraties.
Gelukkig zijn er ook andere vormen van vitamine A die uitstekend werken op de huid, zelfs in lagere doseringen. Neem bijvoorbeeld Hydroxypinacolone retinoate; een van de nieuwste vormen van vitamine A. Een uniek ingrediënt, omdat het net als tretinoïde een direct effect heeft op de receptoren van de huidcellen. Bovendien is deze stof een stuk stabieler en minder irriterend dan retinol.
Bij het ontwikkelen van mijn producten heb ik bewust gekozen voor deze variant. Het heeft alle positieve eigenschappen van vitamine A, maar dan zonder de (huid-irriterende) bijwerkingen. Superblij met deze ontdekking.
En natuurlijk er zijn ook andere alternatieven met vergelijkbare effecten als retinol, maar met minder bijwerkingen. Denk aan vitamine C, bakuchiol en niacinamide. Stuk voor stuk mooie ingrediënten met een bewezen werking voor de huid.