Bij het afrekenen in een ander land vormt het vaak een klein stressmoment: geef je nou wel of geen fooi? En hoeveel dan?
Te weinig geven kan beledigend overkomen, maar te veel fooi geven is ook niet altijd gewenst.
Fooi in het buitenland
Nu de zomer is aangebroken en we binnenkort weer en masse op vakantie gaan, is het altijd goed om te kijken naar de lokale gebruiken. Zoals het geven van fooi. Want waar dat in Nederland niet verplicht is, kan dat in Frankrijk zo maar heel anders zijn. En het laatste wat je wil, is onbedoeld iemand beledigen door te weinig, te veel of geen fooi te geven.
Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau, helpt ons graag op weg en deelt haar tips voor het geven van fooi in het buitenland. “Kijk allereerst naar de bon. Vaak staat daarop of er al fooi is inbegrepen bij het totaalbedrag. In Frankrijk staat er dan service compris en in Italië servicio incluso. Verder is de standaardnorm tien procent, maar dat is niet bindend.”
Per land verschillend
Hoe het zit per land, somt Van Leggelo voor ons op: “Als er in Frankrijk niets op de bon staat dan is tien procent de norm. Dat kun je gewoon op tafel leggen. Het is daar niet heel netjes om het aan een ober te geven. In Duitsland ligt het tussen de vijf en tien procent. Fooi heet daar trinkgeld. In Italië mag het wel, maar het is niet verplicht. Ook in Spanje is het niet verplicht, maar is een bedrag tussen de 5 en 10 procent wel gewenst.”
Een grote uitzondering op de regel is Amerika. “Daar is twintig procent echt de norm. Zit je daar ver onder, dan wordt dat gezien als belediging en kun je er een opmerking over verwachten.” Overigens wordt fooi niet overal gewaardeerd. “In Japan en Singapore is het een belediging. In China is het geen belediging, maar is het niet gebruikelijk. Daar is het ook niet de bedoeling dat je de allerkleinste muntjes geeft.”
Etiquette
Sowieso is muntjes uitstorten op een tafel niet heel netjes. “En geef de biljetten fooi netjes opgevouwen. Dat heeft met respect te maken. Als je iets verfrommeld geeft, zeg je eigenlijk: ‘I don’t care, hier heb je mijn restje geld’.”
Ook moeten we volgens Van Leggelo andere beroepen niet vergeten. “Bell boys, een tourguide, taxichauffeurs en kamerpersoneel hoor je fooi te geven. Doe je dat vooraf, dan kan het zijn dat ze nog eens extra hun best voor je doen. Een beetje goodwill kweken, kan nooit kwaad. En laat je in Frankrijk je coupe souleil bijwerken, geef dan ook iets extra’s.”
En kom je er nou echt niet uit? “Vraag dan aan locals op straat naar wat gebruikelijk is.”