In de serie ‘Echte Gooische Moeders: La Dolce Vita’ is te zien hoe realityster Leslie Keijzer de trein boven het vliegtuig verkiest richting Italië. Reden? Haar vliegangst.
Vliegangst? Met deze tips stap je vol vertrouwen dat toestel in
Omdat Leslie zeker niet de enige is vragen we Marijke Klijn, ervaringsdeskundige van Stichting Valk en gespecialiseerd in vliegangsten, naar tips.
Vliegangst
“Één op de drie Nederlanders heeft in min of meerdere mate last van vliegangst”, vertelt Klijn. Zelf had ze jarenlang last van angst in vliegtuigen, maar inmiddels is dat verleden tijd. “Vliegangst kan verschillende oorzaken hebben. Een traumatische ervaring zoals MH17 of een heel ander trauma uit je verleden.” Zelf werd ze op haar zeventiende achternagezeten op de fiets. De onmacht om te ontsnappen projecteerde zij vervolgens op het vliegen.
Hartkloppingen, overmatig zweten, benauwdheid, het gevoel dat je flauwvalt: vliegangst uit zich in allerlei paniekverschijnselen. “Bij mij voelde het alsof er een touw om mijn nek zat. Ik kreeg geen lucht meer en kon alleen maar huilen”, vertelt Klijn. Als de angst zo groot wordt dat je het vliegen gaat vermijden spreek je volgens de ervaringsdeskundige van een fobie.
Hoewel lichamelijke reacties daadwerkelijk kunnen optreden, is het volgens Klijn belangrijk te beseffen dat angstgedachtes niet reëel zijn. “Angst wordt in je hoofd opgeslagen als gevaar. Het zweten is echt, maar de gedachte dat het vliegtuig neerstort zodra jij erin stapt is niet reëel.”
Tips
Wat kun je concreet doen om je eigen vliegangst te verminderen?
1. Ademhalingstechnieken. Een juiste ademhaling zorgt voor meer ontspanning. Adem langzaam in door je neus, houd dit een paar seconden vast en adem uit door je mond.
2. Cafeïne en suiker verminderen. “Cafeïne en suiker verhogen je adrenaline. Als je koffie drinkt word je wakkerder en scherper en je wil juist relaxed achterover leunen”, vertelt Klijn.
4. Vliegtuigkennis bijspijkeren. “Kennis is weten”, zegt Klijn. “Het kan helpen om je in te lezen: wat is turbulentie? Als je daarover informatie opzoekt zie je bijvoorbeeld dat je boven de Alpen altijd turbulentie hebt. Dat heeft te maken met de stijging van de lucht, waardoor het vliegtuig in balans moet komen. Als je dat van tevoren weet dan weet je dat je niet zomaar neerstort.”
5. Vliegapps downloaden. Er bestaan verschillende apps die jou door je vlucht heen loodsen. Zo voorspelt de app ‘SkyGuru’ turbulentie en legt het uit wat er à la minute in het vliegtuig gebeurt. Ook de ‘Vlieg app’ probeert je stresslevel tijdens de vlucht te verlagen en is gebaseerd op wetenschappelijke behandelmethoden. Er zit zelfs een speciale paniekknop op: als je daarop drukt, vertelt-ie wat je moet doen als je in paniek raakt.
6. Neem de tijd. “Zorg dat je niet je koffer een uur van tevoren inpakt, maar leg in alle rust je spullen klaar. Ga op tijd naar het vliegveld. Niet overdreven vroeg, maar neem de tijd en rust. Op het laatste moment haasten, verhoogt je hartslag en dat wil je juist voorkomen”, aldus Klijn.
Dít is waarom mensen tomatensap drinken in een vliegtuigLees ook