Binnenkort opent in Den Bosch een museum om je vingers bij af te likken: een museum over hun eigen Bossche Bol.
Den Bosch opent museum dat volledig in het teken staat van de Bossche bol
Het mini museum opent één jaar lang om het 100-jarig jubileum van de bol te vieren.
Het museum
Het idee voor het mini-museum komt van Jules Lauwerijssen van Bakkerij Royal: “Het gevecht om de ‘echte’ Bossche Bol is al honderd jaar oud. Het houdt de gemoederen dus blijkbaar al meer dan een eeuw bezig. Dat bracht mij op het idee voor een museum.”
Gevestigd in de historische kelders onder het stadhuis valt er straks van alles over de Bossche Bol te ontdekken. Na diep graven zijn er advertenties boven water gekomen die bewijzen wanneer de Bossche Bol ontstaan is. Maar ook door wie deze voor het eerst verkocht werd.
In het museum word je door zeven ruimtes geleid om alles te weten komen over de bol. En niet onbelangrijk: je ticket is inclusief gebakje.
Zonder bestek
Maar hoe eet je een Bossche Bol zonder jezelf helemaal in slagroom te hullen? Wij vroegen het Lauwerijssen: “Zonder bestek, bestek is voor toeristen” zegt hij lachend. De key? De bol op z’n kop tussen duim en wijsvinger houden en dan gewoon happen. “Zo hoef je alleen aan het eind je vingers af te likken”, vertelt de bakker. En nu we toch bezig zijn met netjes eten: dit is hoe je een tompouce eet.
Mocht je voor een ander smaakje willen gaan, dan kan dat tegenwoordig ook gewoon: de bol kent nu ook een karamelzeezout-, sinaasappel- en limoenvariant.
De Bossche Bollen Belevenis is vanaf 4 april zeven dag per week te bezoeken op de Markt 1a te ‘s-Hertogenbosch.
Goed zoeken, maar dan heb je ook wat: 7 x de beste (verborgen) terrassen van Den BoschLees ook