Vakanties aanvragen is elk jaar een punt van discussie. Collega’s met kinderen pakken vaker wel dan niet de periode waarin de schoolvakanties vallen. Hoe vrijgevig moet je hierin zijn als kinderloze collega?
Dat je het weet: die collega met kinderen heeft niet automatisch voorrang bij vakantieaanvragen
Collega’s met kinderen hebben niet automatisch voorrang bij vakantieaanvragen.
Vakantieaanvragen
De zomervakantie, misschien ben je er al wel volop mee bezig en heb je zelfs al dagen moeten aanvragen. Op veel plekken is het zo dat collega’s met kinderen ‘voorrang’ hebben op de periode waarin de schoolvakantie valt. En dat betekent dus voor de kinderloze collega dat zij een stap opzij moeten doen. Toch? Nou: nee.
Even wat feiten op een rij die in de wet staan. Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit vier keer het aantal uren dat je per week werkt. Als je bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heb je dus recht op 100 vakantie-uren per jaar. Omgerekend is dat vier weken vakantie.
Verzoek afwijzen
Stel: twee medewerkers met dezelfde functie dienen een vakantieverzoek in voor dezelfde periode. Een werkgever heeft dan het recht om het verzoek af te wijzen. Maar dat mag alleen bij ‘zwaarwegende redenen’, zoals een dreigend personeelstekort. Het is voor een werkgever niet handig als alle werknemers met kinderen tegelijk vrij willen zijn tijdens de schoolvakanties. Maar toch kunnen zij werknemers zonder kinderen niet verplichten om daar maar omheen te bewegen.
Kortom, er staat niet in de wet dat collega’s met kinderen dus automatisch voorrang hebben op een vaste periode. Je bezwaard voelen om die periode ‘in te pikken’ is een ander verhaal, maar direct opzij stappen als het jaarlijkse aanvragen weer begint, hoeft dus zeker niet.
Op vakantie? Dít betaal je voor een snelheidsboete in het buitenlandLees ook