De eerste nieuwe aflevering van ‘Over Gewicht‘ stond in het teken van suiker. Én van een kunstig suikervrij gebakje. Het recept, afkomstig van toppatissier Boudewijn Niemeijer, vind je hieronder.
Bereidingswijze
Meng de amandelmeel, zusto, cacaopoeder en zetmeel. Voeg het eiwit toe en vervolgens de gesmolten boter. Meng dit goed door elkaar en verdeel dit over bakpapier. Laat dit geheel opstijven in de koelkast (circa 1 uur) en bak het daarna af in een heteluchtoven op 190 graden, zo’n 8 á 10 minuten. Laat het afkoelen, snij de biscuit in vierkantjes van 1×1 cm en zet dit weg.
Bereidingswijze
Vermeng de eidooier met de zusto. Meng daarna de gelatineblaadjes met het koude water. Breng de melk, slagroom en vanille aan de kook in een steelpan.
Vervolgens voeg je het eidooier-zusto mengsel toe en gaar is dit tot 83 graden. Wanneer je de juiste temperatuur bereikt hebt, voeg de gelatineblaadjes toe aan het mengsel. Roer tot de blaadjes volledig zijn opgelost.
Mix vervolgens de roomkaas glad en voeg een kwart van het bovengenoemde roommengsel toe (dit noemen we familie maken). Voeg vervolgens de rest beetje bij beetje toe zodat het één geheel wordt.
Zet het mengsel (anglaise) weg in de koelkast voor circa 1 uur zodat het kan afkoelen en opstijven. Als de anglaise helemaal is afgekoeld, doe je het in een spuitzakje waarna het weer terug de koelkast in gaat tot gebruik.
Bereidingswijze
Vermeng het gelatineblad met water. Meng in een aparte kom het eigeel met de zusto en verwarm dit geheel tot 82 graden (hiermee pasteuriseer je het eigeel). Vervolgens klop je dit mengsel met een garde tot het luchtig is. Daarna kook je de melk en smelt je de chocolade half (er moeten dus nog stukjes inzitten) en voeg dit samen.
Nu ga je opnieuw familie maken. Dus voegt een scheutje chocolade mengsel al roerend toe aan de opgeklopte eidooier. Blijf kleine beetjes van het chocolademengsel al roerend toevoegen tot alles op is. Daarna voeg je dit mengsel al roerend in delen toe aan de lobbige slagroom. Doe dit net zolang tot het een geheel is en je chocolademousse is klaar!
Stap 4: opmaken
Tot slot doe je alle onderdelen in het glaasje. Start met de gesneden chocolade biscuit op de bodem van het glas. Het volgende laagje is de vanille anglaise die je met het spuitzakje in de glaasjes verdeelt. Tot slot top je het glas af met de chocolademousse.
Als decoratie kan je bijvoorbeeld rood fruit gebruiken om het geheel af te maken. Bon appetit.
Over Gewicht is elke woensdag om 20.30 uur te zien bij Net5 en op KIJK.nl.