Er is weer veel moois verschenen in de podcast-apps. Maar wat moet je nu echt hebben geluisterd? Marvin Jacobs, de Professor Podcast van LINDA, weet raad.
Hij maakte weer een fijne selectie met de vijf meest luisterwaardige podcasts van dit moment.
Er is weer veel moois verschenen in de podcast-apps. Maar wat moet je nu echt hebben geluisterd? Marvin Jacobs, de Professor Podcast van LINDA, weet raad.
Hij maakte weer een fijne selectie met de vijf meest luisterwaardige podcasts van dit moment.
In 1966 wordt in het Zeeuwse dorp Serooskerke één van de grootste schatten in de recente Nederlandse geschiedenis gevonden. In een moestuin met prei treffen drie boeren meer dan duizend eeuwenoude munten aan. De vondst zet in het dorp een reeks aan gebeurtenissen in gang: de landelijke media rukken uit en verschillende schatzoekers beproeven hun geluk. Het leidt tot spanningen in het dorp, want ja, wie mag de schat eigenlijk claimen? En, een misschien nog wel belangrijkere vraag, van wie is de berg met munten eigenlijk afkomstig?
Podcastmakers Lieke Malcorps en Ieke Schout maakten eerder de podcast De Vlaamse Kunstroof, over een gestolen kunstwerk. Nu is de goudschat van Serooskerke dus het onderwerp van hun zoektocht. Heerlijk om naar te luisteren. Dus koptelefoon op en nog een extra blokje hout op ’t haardvuur.
Luister De Goudschat van Serooskerke bij JUKE.
Deze podcast vertelt het opmerkelijke verhaal van Peter B., die zichzelf graag Dr. Bones noemt. Hij is een serieleugenaar die steeds weer een stap verder gaat met zijn leugens. Aanvankelijk doet hij zich nog voor als een internationaal bekroonde toptennisser. Dat is relatief onschuldig vergeleken met de weg die hij daarna inslaat: hij maakt zijn omgeving wijs dat hij forensisch patholoog is. ‘I open corpses to close cases’, staat op zijn visitekaartje. Deze zeer gespecialiseerde functie heeft slechts een handjevol mensen in Nederland, dus je zou zeggen dat Dr. Bones snel door de mand valt. Het tegendeel blijkt waar: hij wordt zelfs gevraagd om zijn ‘expertise’ in te zetten bij grote rampen. Wat drijft iemand om zijn hele leven bij elkaar te liegen? En zijn de mensen in zijn omgeving zo goedgelovig of kan ons dit allemaal gebeuren? Terwijl we horen over het spoor dat Dr. Bones heeft achtergelaten, probeert deze fascinerende driedelige serie het raadsel van de serieleugenaar te ontrafelen.
Luister Dr. Bones bij JUKE.
De achtergrond van deze podcast is bijzonder: hij is gemaakt door onder meer Anna Korterink, de dochter van de vorig jaar overleden misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. Zij stuit in de mailbox van haar vader op een mail die haar op het spoor zet van een moordzaak uit 1985. In dat jaar wordt een amateurband tijdens de repetitie verrast door twee zwaarbewapende mannen die drie bandleden neerschieten. De zaak is nooit opgelost en de podcastmakers ontdekken dat het onderzoek naar de meervoudige moord al lang geleden is stilgelegd. En waarom classificeert de politie de zaak als ‘geheim’? In een serie van tien afleveringen proberen de makers om de onderste steen boven te krijgen. En, zoals het hoort bij een goede podcast, is er meer dan alleen de moordzaak zelf: en passant schetst het namelijk ook nog een mooi beeld van de jaren tachtig.
Luister naar Het geheim van Rijswijk bij JUKE.
René L., inmiddels 72 jaar, is een kungfu-leraar met eigen sportschool. Maar wie hier binnentreedt, merkt al snel dat hier meer gebeurt dan alleen de finesses van de oosterse gevechtstechniek in de vingers krijgen. L. heeft namelijk een geraffineerde methode om nieuwe leerlingen in zijn macht te krijgen. De sportschool is dan ook eerder een sekte, met L. aan het hoofd, als ‘een soort god’. In deze podcast vertellen ex-leerlingen hoe hij zo’n dertig jaar lang geweld, intimidatie en seksueel misbruik gebruikte om zijn leerlingen te manipuleren – vrij schokkende verhalen. Wat deze serie interessant maakt, is dat het een antwoord zoekt op een onderliggende vraag: wat voor soort mensen komen er nu terecht in een sekte als deze? Dat zijn niet namelijk niet alleen zoekende en instabiele types, zoals je misschien zou denken, maar ook mensen die stevig in hun schoenen staan. In de podcast leggen zij haarfijn uit hoe hun voormalige kungfu-leraar telkens weer, op een slimme manier een stapje verder gaat, waardoor zijzelf steeds lastiger de bizarre situatie kunnen beoordelen waarin ze terechtgekomen zijn.
Luister naar Een soort god bij JUKE.
Deze vijfdelige reeks begint met het verhaal van de Vlaamse journalist Sofie Peeters. Zij kampt vanaf haar zeventiende met angstaanvallen, die haar leven behoorlijk op zijn kop zetten. Op zoek naar een verklaring – én oplossing – doorloopt ze in tien jaar tijd zo’n beetje het hele medische circuit. Tevergeefs. Totdat ze stopt met de pil en de angstaanvallen verdwijnen. Dat geen enkele medicus deze link heeft gelegd, is helaas exemplarisch binnen de medische zorg. Die is namelijk grotendeels gebaseerd op het mannenlichaam. Met als dramatisch gevolg dat heel veel vrouwen – tussen de 70 en 90 procent! – een onjuiste diagnose krijgen. Los van Sofie’s verhaal, komen in de podcast medici aan het woord over dit onderwerp. Goed gemaakt en onderhoudend verteld. Kan ook niet anders, want de serie is van AudioCollectief Schik, dat eerder furore maakte met topproducties als Bob, Laura H. en El Tarangu.
Lees ook het interview dat LINDA.nl met Sofie Peters had.
Luister Geen kleine man bij JUKE.
Marvin Jacobs is de Professor Podcast van LINDA.nl. Hij is Creative Director bij Airborne waar hij bijzondere podcasts ontwikkelt. Zoals Topstukken met Albert Verlinde. Een handig overzicht van alle Professor Podcast-tips en de genoemde afleveringen vind je in deze Spotify-afspeellijst.
Lekker luisteren: 5 x kraakverse Professor Podcast-tipsLees ook