De Brabantse Petra Kelders (54) en haar man Jan (57) besloten tijdens de coronapandemie een carrièreswitch te maken. Samen openden ze Dierencrematorium Novio in Nieuwkuijk.
”We zijn echt een team.”
De Brabantse Petra Kelders (54) en haar man Jan (57) besloten tijdens de coronapandemie een carrièreswitch te maken. Samen openden ze Dierencrematorium Novio in Nieuwkuijk.
”We zijn echt een team.”
Petra runde voor de opening al jaren haar eigen hondenboetiek. Het idee voor een hondencrematorium zat dan ook al even in haar achterhoofd. ”Er kwam een hond bij mij vanaf dat hij een pup was totdat hij doodging. Toen ik hoorde hoe het er aan toe ging bij het crematorium dacht ik: ‘Dat moet mooier, waardiger en duurzaam kunnen’.”
Zo’n twee jaar geleden krijgt Petra een ingeving. Haar man Jan wilde al lange tijd een uitvaartonderneming opstarten. Aan het begin van de coronapandemie zag hij eindelijk kans om aan deze opleiding te beginnen. ”Maar omdat meer mensen op dat moment hetzelfde idee hadden, waren de cursussen al helemaal volgeboekt”, vertelt Petra. ”Toen zei ik voor de grap: ‘Waarom beginnen we niet een uitvaartcentrum voor huisdieren?’.”
Inmiddels is het stel al een half jaar in de weer met het dierencrematorium, waar allerlei soorten gezelschapsdieren komen. ”Elk huisdier is welkom, van groot tot klein.”
Eigenaren die hun geliefde huisdier verliezen kunnen het afscheid zo persoonlijk maken als ze willen. Zo kan bijvoorbeeld je trouwe viervoeter gezamenlijk of individueel worden gecremeerd. “Mensen die kiezen voor een gezamenlijke crematie willen vaak gewoon een waardig afscheid en hun huisdier niet bij de dierenarts achterlaten.”
Het poeder van die huisdieren strooit het bedrijf na de crematie uit “en dan krijgen mensen, als zij daarvoor kiezen, de coördinaten doorgestuurd”.
Van Biertje tot Boris: dit zijn de populairste kattennamen van 2021Lees ookKiest iemand voor een individuele crematie, dan sturen Petra en Jan ook een urn terug naar de eigenaar. Maar het uitvaartcentrum biedt nog veel meer tastbare herinneringen voor de nabestaanden. ”We kunnen pootafdrukjes en neusafdrukjes maken.”
Mensen kunnen hun huisdier bovendien laten opbaren. ”Ze kunnen dan hun huisdier brengen om afscheid te nemen met kaarten, bloemen en zelfs muziek. Laatst kwamen er mensen van wie de poes onverwachts overleed. Ze belden ons of ze toch nog even mochten komen kijken. Zo konden ze op het gemak afscheid nemen.”
Toen Petra en Jan het bedrijf opzetten, wisten ze al dat ze geen klassieke vuurcrematie wilden faciliteren. “Dan was ik het crematorium niet gestart”, vertelt Petra. Ze kozen voor een nieuwe, wél milieuvriendelijke manier van cremeren: resomeren.
Novio is het tweede uitvaartcentrum in Nederland die deze techniek toepast. ”Wat er in de resomator gebeurt, is een nabootsing van het proces onder de grond. Het lichaam komt in warm water te liggen, waar een klein beetje alkali aan is toegevoegd. Na 20 uur zijn alle weken delen ontbonden en houden we alleen de botresten over.”
Het grootste voordeel is dat het milieuvriendelijk is. ”Het is bijna helemaal groen. Daar moeten we tegenwoordig natuurlijk ook een beetje rekening mee houden. En als een huisdier bij leven zou mogen kiezen, dan springen ze toch liever in het water dan in het vuur.”
Als ze een overleden huisdier gebracht of opgehaald wordt, valt er altijd wel een traan. ”Maar dan komen de anekdotes over het huisdieren naar boven en wordt er toch weer gelachen.”
Ondanks dat Petra en Jan constant bezig zijn met de dood en het stel 24/7 bereikbaar moet zijn, zouden ze geen ander beroep meer willen uitoefenen. ”Het is heftig, omdat je vaak met verdriet te maken hebt. Maar ik ben ook dankbaar dat ik dit werk mag doen.”
Uitvaartexpert Marieke: 'Zo houd je de kosten bij een overlijden zelf in de hand'Lees ook