Ben je dit weekend lekker lang blijven liggen en heb je je wekker uitgedrukt? Dan ben je niet lui, maar heel gezond bezig! Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat uitslapen heel goed is voor je gezondheid.
Slaap je graag uit? Goed nieuws: dat is heel gezond
Bijtanken in het weekend heeft gezondheidsvoordelen.
Onderzoek uitslapen
Uit onderzoek van de European Society of Cardiology (ESC) komt naar voren dat mensen die het weekend gebruiken om eens lekker bij te slapen, een 20% lagere kans hebben op het ontwikkelen van hartziekten. Hoe dat kan? Het heeft alles te maken met stress.
Als je normaliter goed slaapt en ineens in een slaaptekort komt, stijgen de stressniveaus in je lijf. Een beetje bijslapen – de onderzoekers benadrukken dat je niet langer dan een uur moet blijven liggen dan normaal – laten de stressniveaus weer dalen. En minder stress, betekent minder kans op hartziekten.
Slaaptekort of insomnia
Heb je een chronisch slaaptekort? Dan kan langer blijven liggen juist averechts werken. Als je in dat geval besluit om langer te blijven liggen, kan het je lijf juist onregelen en die stressniveaus laten stijgen. In dat geval kun je beter in de middag een powernap doen van zo’n 15 tot 20 minuten. Lijd je aan insomnia? Slaap dan niet gedurende de dag en focus je op de nachtslaap, zo vertelt slaapwetenschapper Dr. Rebecca Robbins aan RealSimple.
Wanneer slaap je genoeg?
Over het algemeen bereik je een goede nachtrust als je tussen de zeven en negen uur slaapt. Je lichaam en hersenen krijgen dan de kans om te herstellen. Een chronisch slaaptekort kan ervoor zorgen dat je lijf niet goed meer functioneert.
Wanneer heb je nou voldoende geslapen? Het klinkt nogal logisch; als je niet moe bent, maar volgens Robbins is het vooral goed om te kijken naar hoe je je ’s ochtends voelt. Heb je het gevoel dat je met moeite je bed uit kunt komen? Dan heb je waarschijnlijk niet genoeg kwalitatief goede slaap gehad. Hetzelfde geldt voor de middag: heb je cafeïne nodig om een inkakker te voorkomen? Dan is het goed om te kijken naar je slaaproutine – en dan met name de avond. “Focus op een relaxete avondroutine; schrijf in een journal, neem een kop thee, steek een kaars aan, zodat je een goede nacht slaap én de vele gezondheidsvoordelen daarvan kunt bereiken”, zegt de slaapwetenschapper.
Einde plafonddienst: met deze methode val je binnen twee minuten in slaapLees ook