Iedereen weet dat je zo om het halfjaar naar de tandarts moet. Een bezoekje aan de mondhygiënist wordt daarentegen vaak overgeslagen.
Arwa Abdulhadi (42), legt aan LINDA.nl uit waarom het bezoeken van de mondhygiënist zo belangrijk is.
Iedereen weet dat je zo om het halfjaar naar de tandarts moet. Een bezoekje aan de mondhygiënist wordt daarentegen vaak overgeslagen.
Arwa Abdulhadi (42), legt aan LINDA.nl uit waarom het bezoeken van de mondhygiënist zo belangrijk is.
Arwa is sinds 2004 dagelijks bezig met het reinigen van de mond. “Het grootste misverstand over mijn beroep is dat je alleen op doorverwijzing van de tandarts naar de mondhygiënist moet”, vertelt ze. “Waar je twee keer per jaar naar de tandarts gaat, geldt dat ook voor de mondhygiënist. Wij zijn er eigenlijk voor alles rondom de tanden, zoals het tandvlees en tandplaque. Maar we zijn er ook voor voeding en gezondheid in relatie tot de mond. Als je zorgt dat je mondhygiëne op orde is, hoef je eigenlijk alleen op controle naar de tandarts.”
De laatste tijd schrikt Arwa weleens van de slechte gebitten van cliënten in haar stoel. “Als ze op doorverwijzing bij mij terechtkomen dan is het bij sommigen eigenlijk al te laat. De patiënten hebben veel tandsteen en soms beginnende gaatjes. Wie zorgt voor een goede mondhygiëne, met de juiste voeding en eetgewoontes, hoeft in principe geen gaatjes te krijgen.” Mondhygiëne is volgens Arwa daarnaast van belang voor je algehele gezondheid. “De mond is de poort naar je lichaam.”
Soms lijkt het alsof het wel goed gaat. Maar dan begint je tandvlees te bloeden. “Pas dan merk je dat het tandvlees ontstoken is. Bij verkeerde mondhygiëne gaat het tandvlees van de tand af staan. Bacteriën en plaque krijgen dan de kans dieper door te dringen. Als je daar niks aan doet dan kan het uiteindelijk terechtkomen bij het kaakbot en krijg je uiteindelijk kaakbotslijtage rondom de tand.”
Zelf kan je voor een gezonde mond zorgen als je twee keer per dag je tandenpoetst. Maar je kunt nog meer doen, volgens Arwa. “Naast twee keer poetsen moet je dagelijks gebruikmaken van een tandenstoker, rager of van flosdraad. Ook het gebruik van een tongreiniger eens per dag, bij voorkeur in de avond, draagt bij aan een gezonde mond”, vertelt ze. Met een tongreiniger haal je namelijk achtergebleven bacteriën en plaque van de tong.
“Maar daarmee ben je er nog niet”, vervolgt ze. “Met poetsen bereik je alleen het oppervlak. De mondhygiënist verwijdert twee keer per jaar het tandplak dat tandsteen is geworden. Dat kun je met poetsen zelf niet weghalen.”
De mondhygiënist is er niet alleen voor jongvolwassenen en ouderen, maar ook voor kinderen. “Goede mondzorg begint vanaf een heel jonge leeftijd en hoe je moet poetsen leer je bij de mondhygiënist. Vanaf de eerste tandjes is het daarom verstandig je kind te leren wennen aan het tandenpoetsen. Wat veel mensen overigens ook niet weten is dat tot achttien jaar de mondhygiënist vanuit basisverzekering volledig wordt vergoed, een doorverwijzing van de tandarts is dan ook niet nodig.”
Arwa schrikt regelmatig van de nieuwste trends rondom de tanden en het gebit. “Door social media zien veel mensen een plaatje van witte onnatuurlijke tanden”, vertelt de mondhygiënist. Ze bedoelt daarmee de trend om de tanden in het buitenland af te laten slijpen en facings te plaatsen. “Mensen vergeten alleen dat eens een facing, altijd een facing betekent.”
Arwa vertelt hoe je wél veilig witte tanden kan krijgen. “Je kunt bij ons terecht. Hierbij is de eigen kleur van je tanden het maximaal haalbare. Je kunt je tanden ook laten bleken door iemand die er veel verstand van heeft, zoals bij een tandarts.”
Voortaan rustig aan: je tandarts ziet aan je gehemelte of je blowjobs geeftLees ook