Van fashionable tot ludieke opdruk of vol reclame: het katoenen tasje heeft zijn plek in het straatbeeld absoluut veroverd. Zo lekker duurzaam ook, hè? Veel beter dan al dat plastic.
Nou, dát valt dus tegen.
Weg plastic
De winkelende mens krijgt al sinds 2016 geen gratis plastic tasjes meer mee, waardoor zo’n 80 procent minder tasjes worden verkocht of uitgedeeld. Hartstikke mooi, die flinke daling. Maar dat betekent helaas niet dat alternatieven automatisch heel goed zijn en geen impact hebben op het milieu.
Zo is voor papieren tasjes – die nu vaak worden meegegeven – veel meer materiaal nodig om de draagkracht van plastic te kunnen evenaren, meldt Milieu Centraal. Daarnaast gaat papier minder lang mee en duurt het minimaal een halfjaar voor zo’n tas in de natuur vergaat. Het grootste voordeel is wel meteen een goeie: als je een papieren tas weggooit, draagt deze niets bij aan de plastic soep die in onze zeeën en oceanen ligt.
Let hierbij goed op dat je tas écht helemaal van papier is: de luxere tassen hebben soms een plastic laagje of opdruk, waardoor deze wel in de juiste bak gerecycled moeten worden.
Maar goed, het katoenen tasje. Die gooi je niet weg, dus die is per definitie beter, toch? Helaas niet. Voor de productie van zo’n katoenen tasje is enorm veel landbouwgrond en water nodig. Voor het maken van een kilo katoen heb je gemiddeld zo’n 8000 liter water nodig. Een tasje weegt pakweg 100 gram, dus dat komt neer op 800 liter water – genoeg voor ongeveer 15 douchebeurten (als je 8 minuten doucht).
Veel water, dus. Milieu Centraal meldt dat je je katoenen tasje minimaal 75 keer moet gebruiken om hem duurzaam te maken. Dat klinkt als niet heel veel, tot je nagaat hoeveel (ongebruikte) katoenen tasjes er waarschijnlijk nog in de gangkast liggen. Moraal van het verhaal: je kunt er prima eentje kopen, maar gebruik ze dan ook écht voor al je boodschappen en shoptrips.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op LINDA.nl op 11 oktober 2022.