Het klassieke accessoire is nu dé ‘must-have’ voor mannen. Sterren als zanger Omar Apollo, mode-influencer Magno Scavo maar ook acteur Thijs Boermans zweren erbij.
Van een paar tientjes tot achthonderd euro, er is voor ieder wat wils.
Zijden doek
‘Leuk, zo’n sjaal’, horen we je denken. Maar als je het helemaal goed wilt doen, dan noem je deze vierkanten zijden doek bij z’n Franse naam foulard. Betekent letterlijk hetzelfde, al is een foulard wél altijd gemaakt van zijde.
In de geschiedenis komt de zijden doek voor het eerst voor in de tijd van de Egyptische koningin Nefertiti, rond 1300 voor Christus. Zij droeg de kleurrijke zijden doeken om haar hoofd. In het oude China maakte de zijden doek deel uit van militaire uniformen.
De populariteit van de foulard als modeaccessoire kwam pas echt op in 1937. Toen bracht het Franse modehuis Hermès een doek gemaakt van Chinees zijde op de markt. Al snel volgden andere ontwerpers, zoals de Italiaanse ontwerper Emilio Pucci, met hun eigen interpretaties van het modestuk. Beroemdheden volgden: zo werden de foulards van Hermès het handelsmerk van koningin Elizabeth.
Waar het eerst werd gezien als hét accessoire voor de vrouw, hebben nu ook mannen de foulard ontdekt. Knoop ‘m om je nek, gebruik ‘m als hoofddoek of zelfs als vest. Wil je een extra touch toevoegen, gebruik dan een mooie sjaalklem. Qua formaat van de foulard kun je het zo gek maken als je zelf wil. Zo zijn de grotere foulards 90 bij 90 centimeter, de kleinere modellen meestal rond de 50 bij 50 centimeter.
Wat betreft kleuren en prints geldt: draag vooral wat jij zelf mooi vindt. Vrouwencollecties zijn vaak veel uitgebreider dan de mannencollecties. En dat terwijl de vrouwen keuze hebben uit de mooiste patronen en tekeningen.
Let op: goedkope modellen die als foulard worden verkocht, zijn in sommige gevallen van polyester. Polyester is synthetisch en ademt niet. Zijde ademt wél. Wel zo fijn als je ‘m om je hoofd of kraag draagt.
Ga je dit jaar op vakantie naar Turkije? Kijk dan even goed om je heen of je langs een zijdefabriek of -winkel loopt. In de Turkse stad Bursa, ten zuiden van Istanbul, is de zijde-industrie namelijk nog altijd groot. De doeken die in Bursa worden gemaakt zijn gemakkelijk te verkrijgen in de rest van het land. En dat ook nog eens voor een veel zachter prijsje dan een exemplaar van Hermès of Prada.
Je hoeft voor een zijden doek dus niet failliet te gaan. Waar zanger Omar Apollo onlangs schitterde in een foulard van Prada tijdens een potje tennis kun jij er minstens zo’n mooie vinden in Turkije, of bij goedkopere merken, zoals Gant.