Beha’s voor vrouwen die na borstkanker één of twee borsten zijn verloren: bij Yolanda Zantingh ben je daarvoor aan het goede adres. Ze maakt beha’s voor borstprothesen en zelfs één-borst-beha’s.
“En dat hoeft geen wegstoplingerie te zijn.”
Beha’s voor vrouwen die na borstkanker één of twee borsten zijn verloren: bij Yolanda Zantingh ben je daarvoor aan het goede adres. Ze maakt beha’s voor borstprothesen en zelfs één-borst-beha’s.
“En dat hoeft geen wegstoplingerie te zijn.”
“Ik heb net nog foto’s staan maken van een beha met twee verschillende cups”, vertelt Yolanda aan de telefoon. In haar atelier in Wateringen maakt ze lingerie voor de erotiek-lifestylescene, voor mensen met grote maten én voor vrouwen met borstprothesen.
Daar begon ze mee toen ze in contact kwam met een 20-jarige vrouw die al jong een borst was kwijtgeraakt door borstkanker, vertelt Yolanda. “Zij was nog nooit verliefd geweest, had nog nooit sex gehad, maar was nu net een jongeman tegengekomen. Ze wilde intiem met hem worden, maar vertelde me dat er geen fatsoenlijke beha te krijgen was voor iemand met een borstprothese.”
Voor vrouwen met borstprothesen worden wel beha’s gemaakt, maar vooral in de standaard kleuren, merkt Yolanda. “Zwart, wit, beige. Toen ik langs lotgenotengroepen en ziekenhuizen ging met de vraag waar mensen behoefte aan hadden, kreeg ik vooral de vraag of ik ook sexy lingerie maakte.”
“Net na hun borstkankertraject hebben mensen daar nog niet altijd behoefte aan, maar op een gegeven moment willen mensen toch hun lichaam weer laten zien. Het liefst in mooie lingerie, maar dat zit in een verdomhoekje. Een mooie prothesebeha voor onder een feestjurkje is bijna niet te vinden. Dat maakt het niet makkelijker om aan je nieuwe lichaam te wennen.”
Ook haar voormalige investeerders bleken geen fan van sexy protheselingerie. “Zij vonden dat erotiek en prothesen niet samen konden gaan. Onze samenwerking is daar dan ook gestopt. Want ik weet dat ook vrouwen met borstprothesen zich mooi willen voelen. Niet eens altijd voor anderen, maar vooral voor zichzelf.”
Yolanda ontvangt haar klanten één op één, met een bak koffie en een praatje. “Mensen geven zich letterlijk en figuurlijk aan me bloot. Ik zie de littekens, het gat in hun borst. Dat doet wat met mensen. Dan is het belangrijk dat ze zich gezien en gehoord voelen. Ik heb zelf geen borstkanker gehad, maar ik weet wel hoe het is om in jarenlang in ziekenhuizen te leven. Ik kan hun gevoelens wel plaatsen en respecteren.”
Binnenkort gaat Yolanda met haar eigen collectie prothesebeha’s ook lingeriezaken benaderen. “Mijn droom is dat je een lingeriewinkel binnenloopt, daar een prachtige kobaltblauwe set vindt en dat die dan beschikbaar is als protheselingerie, in grote maten én als borstvoedingbeha. Dat íedereen de deur uit kan lopen met een beha die diegene mooi vindt.”
Want dat is wat ze merkt in haar atelier: beha’s doen wat met mensen. “In mijn winkel hoef je borstprothesen niet in een kamertje achteraf te passen, maar mag iedereen er zijn. Zo lopen vrouwen met rechtere schouders en hun borsten vooruit de deur uit. Dat is echt niet te missen.”
(B)oops: één op tien vrouwen heeft 'geen idee' of ze goede maat bh draagtLees ook