Maar wat is upcycling precies, en welke merken doen hieraan mee?
Oude Louis Vuitton-tassen
Upcyclen is een vorm van recycling. Daarbij wordt een bestaand product verwerkt tot één nieuw product (of meerdere nieuwe producten). Duran Lantink, een Nederlandse ontwerper, verwerkt bijvoorbeeld oude stukken leer van Louis Vuitton-tassen in een lange jas.
En het merk 1/Off Paris, dat vorige week een show gaf tijdens Amsterdam Fashion Week, bewerkt oude blazers en jeans in nieuwe stuks door ze in te nemen, langer te maken of open te knippen en knopen te geven. Vaak hergebruiken designers hun producten op zo’n manier dat het nieuwe stuk in waarde stijgt.
Groen bezig
Het viel tijdens Fashion Week al menig bezoeker op: merken als 1/Off Paris of jonge designers die tijdens de Lichting 2022-show hun collecties lieten zien, hebben veel stuks ge-upcycled. Zo bewerkte Denzel Veerkamp, een van de tien jonge designers die hun collectie mochten tonen tijdens de Lichting, een oud Ajax-tenue in een jurk.
In het binnen- en buitenland poppen er steeds meer initiatieven op met oude materialen en reststof die worden verwerkt in nieuwe kledingstukken. Het materiaal wordt verknipt, bewerkt en behandeld om er een stuk van te maken dat anno 2022 niet misstaat. Ook leuk: vaak is er maar een van hetzelfde stuk. En je bent groen bezig: door het hergebruiken van oude materialen geef je ze een nieuw leven zonder dat je nieuwe kleding hoeft te maken – da’s natuurlijk beter voor onze planeet.
Wil je zien
Goed, nu je weet wat upcyclen precies inhoudt, wil je ook zien hoe ontwerpers er mee aan de slag gaan. Say no more: hieronder een fijne lijst van bekende (en – nu nog – minder bekende) designers die ermee bezig zijn.