Het gevoel van een tweedehandsitem scoren voor minder geld én in je maat is geweldig. Geloof me: vintage shoppen is echt niet zo lastig als ’t lijkt.
Neem de volgende keer deze tips door voordat je de stad in gaat.
Het gevoel van een tweedehandsitem scoren voor minder geld én in je maat is geweldig. Geloof me: vintage shoppen is echt niet zo lastig als ’t lijkt.
Neem de volgende keer deze tips door voordat je de stad in gaat.
Kijk, naast dat tweedehands shoppen een hele ervaring is (want zoeken door stuks die eerst van iemand anders waren is al bijzonder), is het ook nog eens beter voor de planeet. Door af en toe – of alleen maar – tweedehands te kopen steun je de onwijs vervuilende fast fashion industrie niet. Win win.
Stijn gooit het roer om: 'Mijn goede voornemen? Tweedehands shoppen'Lees ookEn echt waar: leuke tweedehands winkels zijn niet alleen in de Randstad te vinden. Sterker nog: hier worden truien verkocht voor dertig euro, terwijl je er bij een kringloopwinkel in de Achterhoek nog geen vijf euro voor neertelt. Kijk eens goed in je stad of dorp of er een kringloopwinkel of vintagekledingwinkel is. Is-ie er? Gefeliciteerd! Het is écht leuk om er rond te struinen namelijk. En om dat shoppen wat makkelijker te maken heb ik tips voor je verzameld.
Dit is een belangrijke: denk voordat je als een kip zonder kop gaat rondrennen in een vintagewinkel alvast wat je nog mist. Wil je een jas? Jeans of een fijne trui? Dan zoek je gerichter, da’s toch makkelijker. Want eerlijk is eerlijk: er is vaak héél veel aanbod in zo’n winkel. In de meeste winkels hangen de shirts bij de shirts en de jassen bij de jassen. Zo kun je de rekken doorspitten waar je iets van wil hebben.
Er is dus een verschil tussen deze twee termen. Wist je dat nog niet? Ze betekenen écht iets anders. Bij vintagekleding moet je denken aan stuks die soms wel tachtig (!) jaar oud zijn. Tweedehandskleding is alles wat na de jaren tachtig is uitgebracht. Echte vintagestuks zijn daarom ook duurder dan tweedehandskleding. Je herkent de verschillende items door het ontbreken van een wasvoorschrift (dat werd pas in de jaren zestig bedacht), aan een metalen rits (plastic ritsen zijn er ook pas sinds de sixties) of aan de stof. Zo worden synthetische stoffen pas sinds de jaren veertig gebruikt.
Ja, best een lekkere tip dit, hè? Ik bedoel het bloedserieus. Je moet vaak naar verschillende tweedehandswinkels gaan om te kijken of er weer ‘nieuwe’ stuks zijn. Zo vergroot je je kans om een parel tegen te komen die er toevallig ook in je maat is.
Echt. Een maat 42 was decennia geleden anders dan nu. Pak de broeken, jassen, tops die je wil passen ook eens in een grotere (of kleinere) maat. Misschien zit iets wat eigenlijk helemaal niet je maat is wel als gegoten.
Even snel naar H&M rennen voor een T-shirt is makkelijk. Alles is gesorteerd op kleur, de maten staan erbij en als iets niet past, pak je een grotere. Tweedehands winkelen vergt wat meer tijd. Zoals ik al zei: er is veel aanbod. Dat kan heerlijk zijn als je er de tijd voor neemt, maar ook hels als je binnen enkele minuten een droomjurk zoekt. Je moet er gewoon wat meer tijd voor nemen.
*Met Frans accent* vintage: 'Emily in Paris'-sterren gaan in nieuw seizoen ook tweedehands items dragenLees ookAlle keren dat ik in een tweedehandswinkel stond en stápels kleding stond te passen zijn ontelbaar. De ene keer was iets toch niet helemaal mijn maat, de andere keer zat iets precies zoals ik had gehoopt. Het lastige aan tweedehands winkelen is dat er vaak maar één exemplaar van ieder stuk is. Dus dan maar meer stuks in een keer passen om te kijken wat je wil meenemen en wat niet.
God, ja. Ik ben überhaupt voorstander om kleding te dragen van een andere afdeling. Zo heb ik een oversized short op de kop getikt die eigenlijk bij de vrouwenkleding lag. Kijk eens bij een andere afdeling als je shopt. Zo scoor je wellicht een heerlijke blazer voor een tientje die je anders was misgelopen.
'Van mode houden is allesbehalve oppervlakkig'Lees ook