Vanuit Utrecht maakt Shapol Majid lingerie voor vrouwen in Irak. De 42-jarige heeft sinds 2014 een winkel in haar geboortestad Suleimaniya.
De Volkskrant sprak Majid over haar onderneming.
Shapol Majid
Majid groeide op in Irak, maar verliet het land op haar zestiende wegens een bloedige burgeroorlog. In Nederland studeerde ze rechten en Midden-Oostenstudies. Niet iets met mode, dus.
In 2011 belde een vriendin uit Koerdistan: of Majid een zwangerschapsbeha kon opsturen, want die kon ze nergens krijgen. Dat zette Majid aan het denken.
Lingerie
Ze reisde naar Irak om onderzoek te doen. Eenmaal daar wist Majid niet wat ze zag: ze kon maar weinig goede lingeriezaken vinden. En de winkels die ze wel zag, werden ook nog eens voornamelijk gerund door mannen. “Niet gek dat ze niet alle maten hadden. Mannen weten minder van beha’s dan vrouwen”, vertelt ze aan de Volkskrant.
Ook krijgen mannen beter betaald dan vrouwen, terwijl ze hetzelfde werk doen. Zo ontstond in 2014 Majids onderneming Khanem (Koerdisch voor ‘dame’). “De lingerie is door vrouwen en voor vrouwen gemaakt. Khanem biedt een veilige werkplek, een goed salaris en lingerie in alle vormen en maten.”
Irak
Dat Irak niet de makkelijkste keuze was om een onderneming te starten, wist ze als geen ander. “We wisten alleen dat in Suleimaniya een half miljoen vrouwen wonen. Het team moest alle soorten lingerie in de winkel hangen om te testen of het werd gekocht.” Dat liep niet altijd volgens plan. “Het is maar goed dat ik vooraf niet alle obstakels zag. Anders was ik er wellicht nooit aan begonnen.”
De vestiging van het IS-kalifaat in Irak in 2014 maakte het er niet makkelijker op voor Majid. Ook verschillende conflicten tussen de Koerdische regering en de centrale overheid in Bagdad zorgden voor opschudding. “Dat was heftig, maar voor de winkel is deze pandemie nog vele malen erger. De hele wereld stond opeens stil. Net als onze omzet”, vertelt Majid.
Eerst bezocht ze Irak om de zes weken, nu is ze al een jaar niet geweest. “Gelukkig is de winkel in goede handen van sterke, ondernemende vrouwen. Ik pluk nu de vruchten van het zelfsturende team dat ik heb gecreëerd.”