Influencers Vivian Hoorn, Saskia Olivieira en Isadee Jansen geven de vrouwelijke body confidence beweging bekende gezichten. Een trend als ‘heroïne chic‘ bewijst hoe hard hun eerlijke foto’s nodig zijn. Hoe zit dat bij mannen? Vanaf een maatje XL lijken zij al helemaal ondervertegenwoordigd op sociale media.
Waar blijven de mannelijke plus-size modellen? 'Man met heupen of borstvorming wordt als raar gezien'
Daarom vraagt LINDA.nl zich af: wáár blijven die mannelijke plus-size modellen?
Mannelijke plus-size modellen
Een rondje langs de velden laat zien dat het aanbod mannelijke plus-size modellen bij grote Nederlandse modellenbureau’s minimaal is. Het Amsterdamse New Generation Model Management is een van de weinige. Ongeveer een jaar geleden ziet dit bureau de internationale vraag naar mannen vanaf maat XL groeien. Vooral in Engeland en Duitsland. “Dat vonden wij iets positiefs”, vertelt Jordy Maarseveen, algemeen directeur van het modellenbureau. “Het deed bij ons een discussie oplaaien: waarom zijn er in Nederland geen mannelijke curvy modellen? Waarom zijn het alleen vrouwen?”
Om ook in Nederland een verandering teweeg te brengen starten ze zo’n jaar geleden met scouten. Inmiddels staan drie knappe koppen onder hun curvy men assortiment. Hoewel hun klantenbestand nog beperkt is, komen de klanten die hen boeken wel vaker terug, zegt Maarseveen. Het zijn nu vooral de grote merken die plus-size modellen boeken. “Gevestigde merken hebben de ruimte om brede doelgroepen aan te spreken. Nieuwe, beginnende merken durven dat nog niet aan, omdat zij specifieke doelgroepen hebben. Dan is het risicovoller om je óók op de volle man te richten.”
Shaquille
Shaquille (27) is een van de nieuwste aanwinsten van New Generation Model Management. Sinds drie maanden combineert hij zijn baan bij defensie met shoots als plus-size model. Inmiddels heeft hij zes opdrachtgevers binnengesleept, waaronder Calvin Klein en Tommy Hilfiger. Met zijn werk hoopt hij een positieve impact te maken. “Een maatje meer hoeft niet gelijk iets slechts of ongezonds te betekenen. Het schept juist een realistischer beeld van de maatschappij”, zegt hij. “Ik hoop dat vollere mensen zich gezien voelen door deze ontwikkeling en dat het bijdraagt aan een positiever zelfbeeld van zowel mannen als vrouwen.”
Shaquille. Tekst gaat door onder de foto.
Albert-Jan
Plus-size collega Albert-Jan (37) zit al sinds 2018 in het vak. Per toeval rolt hij in het wereldje als hij meegaat naar een shoot van zijn ex-vriendin die ook plus-size model is. Een mannelijk model past zijn broek niet, dus vraagt de stylist Albert-Jan deze te proberen. Hij zit als gegoten en Albert-Jan wordt direct gevraagd model te staan. “Daarna werd ik vrij snel opgepikt door Euromodel, het bureau waar mijn ex-vriendin ook bij zat”, vertelt Albert-Jan. “Binnen een halfjaar werkte ik voor Asos, Zalando, C&A en Wehkamp. Het kwam echt als een stortvloed over me heen.” Hij zegt zijn horecabaan op en wordt al gauw het vaste plus-size gezicht van verschillende grote merken.
Albert-Jan. Foto door: Wartenbergh
Maar zo succesvol als zijn start, zo abrupt eindigt het ineens door de coronacrisis. “Alles viel op z’n gat. Merken gingen hun modellen uit eigen land binnenhalen. Voorheen werkte ik veel in Duitsland. Nu kom je daar niet zo makkelijk meer binnen.” Tijdens de pandemie vindt hij een baan in de zorg, waar hij nu nog steeds werkt. “Het modellenwerk staat op een lager pitje. Ja, het is wat het is.” Hoe de markt zich gaat ontwikkelen weet hij niet. “Ik heb het idee dat het altijd in vlagen verloopt: de ene periode zijn er veel aanvragen, dan weer wat minder. Ik vind zelf dat er geen touw aan vast te knopen is.”
Toekomst
Volgens Albert-Jan blijft het gissen hoe de toekomst van plus-size modellen zich gaat ontwikkelen. “Tegenwoordig worden plus-size mannen nog altijd als niche gezien. Niet als normaal, maar altijd als een extraatje.” Hij denkt dat het nog lang duurt voor de mannelijke body confidence beweging ook maar een beetje in de buurt komt van waar vrouwen nu staan. “Dat komt ook doordat maar weinig merken zich écht specialiseren in grote maten. Kijk naar de maten in Frankrijk en Italië: als ik naast een gemiddelde Italiaan sta, dan ben ik een reus. Het is vrij logisch dat die landen er niet mee bezig zijn.” Bovendien ziet hij dat er nog steeds een taboe rust op vollere mensen. “Voor vrouwen ligt het misschien iets makkelijker, omdat die van nature ronddingen hebben. Een man met heupen of borstvorming wordt als iets raars gezien.”
Hij hoopt niet dat merken de mannelijke plus-size modellen zien als hype om iets bijzonders te doen. “Ik denk dat zowel mannelijke als vrouwelijke plus-size modellen nog niet goed ingeburgerd zijn in Nederland. Maar als je kijkt naar Engeland, waar het al een stuk gangbaarder is, dan geeft dat hoop voor de toekomst. Wij zijn begonnen omdat we hopen én denken dat plus-size een toekomst heeft en daar zullen we mee doorgaan.”
Vivian Hoorn in gesprek over heersend lichaamsbeeld: 'Ik heb een perfect lijf'Lees ook