Boven de zakken van je spijkerbroek zitten van die kleine drukknoopjes. Voor de sier, zou je denken. Maar het tegendeel is waar, het heeft een heuse functie.
Én die mini-knoopjes stonden ook nog aan de wieg van die ene beroemde broek.
Spijkerbroek
In 1893 klopt de vrouw van een werkman bij de Amerikaanse kleermaker Jacob Davis aan. Haar man scheurde constant uit zijn broek, maar daar zou Davis wel raadt mee weten.
Hij besluit de broek met klinknagels, kleine spijkers te verstevigen. Hierdoor scheuren de naden van de broeken minder snel door. Een top uitvinding, moet ook Davis hebben gedacht. Want om er echt geld mee te verdienen is er patent opvragen handig. Maar helaas heeft hij dat geld nog niet.
Levi Strauss
Hij neemt daarom contact op met zijn stofleverancier Levi Strauss. Straussvraagt patent aan en voilà, de spijkerbroek is geboren. Uiteindelijk is het niet Jacob Davis die er beroemd mee wordt, maar gaat Strauss er met de bekendheid vandoor. De Levi’s jeans is anno 2023 nog amper weg te denken.
Wel blijft Davis voor Strauss werken en coördineert onder anderen de overzeese productie van de spijkerbroek. In 1908 overlijdt Davis. Zijn kleinzoon Ben Davis richt in 1935 het broekenmerk Ben Davis op. Zo blijft de familienaam toch nog een beetje verbonden aan de broek.