Gezichtsmaskers met Barbie-hoofden, speelgoedauto’s en dinosaurussen. Je kunt het zo gek niet bedenken of kostuumdesigner Anne-Sophie Cochevelou heeft het gemaakt.
Van Barbies tot dino's: ontwerper Cochevelou creëert excentrieke mondkapjes
De Franse ontwerpster, die zich momenteel in Engeland bevindt, maakt de unieke maskers sinds de eerste lockdown in maart. LINDA.nl sprak met Cochevelou over haar werk.
Anne-Sophie Cochevelou
Toen bijna een jaar geleden de eerste coronabesmettingen in Europa opdoken, duurde het niet lang voordat Cochevelou haar werk kwijtraakte. Maar de ontwerpster stortte zich vrijwel meteen op een nieuw project: mondkapjes. “In eerste instantie was het voor de lol, maar mensen kregen al gauw interesse.” En dus gooide Cochevelou het roer definitief om en begon ze met het verkopen van haar unieke mondkapjes.
Lees ook
7 x met deze mondkapjes betreed je de publieke ruimtes modieus én veilig
Niet alleen kan de kostuumdesigner haar creativiteit kwijt met het maken van de maskers, maar ze ziet ook het positieve effect van haar bijzondere creaties. “In begin maart, toen nog niet iedereen verplicht een mondkapje droeg, vonden mensen het een beetje eng”, legt Cochevelou uit. De meesten droegen de standaard medische mondmaskers en het daaruit volgende gebrek aan zichtbare emoties resulteerde in afstandelijkheid. “Toen ik mijn masker verruilde voor een kleurrijke, speelse variant verdween die afstandelijkheid. Mensen spraken me erop aan en vertelden me hoe leuk ze het masker vonden. Het creëerde een contactmoment in een omgeving waar een praatje maken opeens niet meer vanzelfsprekend is.”
Nostalgie
“Mensen zijn geïntrigeerd zijn door mijn maskers, omdat ze nooit eerder zoiets hebben gezien”, vertelt Cochevelou. “Mijn stijl is kleurrijk, eigenzinnig en excentriek. De maskers zitten om je hoofd en niet achter de oren, wat ze comfortabel maakt en ze zijn herbruikbaar. De meeste mensen hebben voorkeur voor de maskers die gerelateerd zijn aan hun jeugd. Denk aan poppen, dinosaurus- en Pokémon-figuren. Het verrast mensen, omdat ze niet verwachten dat zoiets op een mondkapje kan zitten. Het geeft ze een nostalgisch gevoel en tovert een glimlach op hun gezicht.”
Toekomst
Cochevelou is dit jaar zeker nog van plan om meer mondkapjes te maken. “Het vaccineren gaat veel tijd in beslag nemen en het virus is sterk aanwezig op dit moment, waardoor we maskers moeten blijven dragen.” Maar ook als het coronavirus is verdwenen, ziet de ontwerpster nog een toekomst voor haar creaties. “Ik denk dat we mondkapjes blijven dragen. Het is een nieuwe gewoonte”, legt ze uit. “Ik wil ook graag weer aan andere projecten werken, maar zolang er vraag naar is, blijf ik mondkapjes maken.”
Lees ook
Voor de modebewusten onder ons: dit zijn de 5 kekste mondkapjes