Wat begon als een geïrriteerde plek op haar wang, veranderde voor Maike Alberts (42) in een infectie in haar gezicht, met zwellingen, roodheid en ondraaglijke jeuk. Haar nagels blijken de oorzaak: Maike heeft een allergie voor gellak.
Maike heeft een acrylatenallergie: 'De brandende pijn in mijn gezicht was vreselijk'
“Ik dacht echt, dat gebeurt mij niet”, zegt Maike. “Ik heb het heel erg onderschat.”
Allergie voor gellak
Gellak is immens populair en wordt door veel vrouwen thuis gebruikt. Steeds vaker krijgen gebruikers echter te maken met allergische reacties op acrylaten, de chemicaliën die in gellak zitten. Dermatoloog Thomas Rustemeyer, specialist in allergieën, legt uit dat acrylatenallergie kan ontstaan wanneer de huid in contact komt met niet-uitgeharde acrylaten, bijvoorbeeld door te knoeien met de gellak.
“Contact met bepaalde chemicaliën kan het lichaam overgevoelig maken, vooral als je al allergieën hebt”, legt Rustemeyer uit. “Mensen die allergisch zijn voor metalen of sieraden, ontwikkelen sneller een nieuwe allergie, zoals die voor acrylaten.” Daarnaast kunnen wondjes of ontstekingen rondom de nagel het risico op een allergie verhogen, omdat de stoffen dan makkelijker het lichaam binnendringen. “Toch weten we nog niet precies welke factoren bepalen of je allergisch wordt”, voegt hij toe.
Rustemeyer vertelt verder dat deze ‘type 4’-allergie vaak vertraagd optreedt. Dat betekent dat de eerste symptomen meestal pas enkele dagen na contact met de stof zichtbaar worden, wat het lastig maakt om de oorzaak meteen te herkennen.
HEMA
Veel mensen denken dat producten zonder de chemische stof HEMA veilig zijn, maar Rustemeyer waarschuwt dat dit een misvatting is. “HEMA kennen we al bijna een eeuw, we weten wat de risico’s zijn. Vervangende acrylaten kunnen net zo goed, of misschien zelfs sneller, een allergische reactie veroorzaken.”
Deze blijft vaak niet beperkt tot de plek waar de stof werd aangebracht. De symptomen kunnen zich verplaatsen door aanraking met andere delen van het lichaam. Rustemeyer: “Door bijvoorbeeld je gezicht of andere plekken aan te raken, kunnen klachten zich verspreiden naar bijvoorbeeld je wangen of zelfs rond de genitaliën.”
Maria, Amber en Eef hebben sperma-allergie: 'Ik schaamde me en was boos op mijn lichaam'Lees ookMaike
In Maike’s geval groeide een klein bultje uit tot een heftige infectie. “Het begon met wat uitslag, maar al snel werd het erger. De brandende pijn in mijn gezicht was vreselijk. Uiteindelijk slikte ik drie maanden antibiotica, kreeg ik een prednisonkuur en gebruikte ik wekenlang antihistaminica om de symptomen onder controle te houden.”
Pas na online onderzoek en verschillende doktersbezoeken ontdekte ze dat de oorzaak bij haar nagels lag. “Ik dacht niet meteen aan mijn nagels. Pas toen mijn vingers begonnen te zwellen en de huid rondom mijn nagels losliet, begreep ik dat het om acrylatenallergie ging.” Een allergietest bevestigde de diagnose.
“Het gaat niet meer over”, vertelt Maike, die nu altijd medicatie in huis heeft, mocht ze een reactie krijgen. Want niet alleen gellak kan een reactie veroorzaken, ook huis-tuin-en-keukenproducten als lijm kan Maike niet zonder risico gebruiken. “Elke keer als ik in contact kom met acrylaten, reageert mijn lichaam erger dan de keer ervoor.”
Ook bepaalde medische ingrepen zijn niet zomaar meer mogelijk. “Contactlenzen dragen of zelfs een pacemaker laten plaatsen, is voor mij niet zomaar een optie. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat mijn lichaam het afstoot.” Achteraf had Maike liever nooit gellak gebruikt. “Als ik van tevoren had geweten wat het zou veroorzaken, was ik er nooit aan begonnen.”
Alternatieven
Veel mensen vragen zich af of een nagelsalon een veilig alternatief kan zijn. Rustemeyer waarschuwt dat dit niet per se veiliger is. “Bij een salon ben je afhankelijk van de hygiëne en vakkennis van de nagelstyliste. Zij kunnen morsen of niet volledig op de hoogte zijn van de risico’s.” Hij adviseert vrouwen dan ook hun gellaksets niet meteen weg te gooien, maar om zorgvuldig en bewust met het product om te gaan. “Zorg dat je de gel voldoende laat uitharden, werk netjes en vermijd contact met de huid.”
Voor wie risico’s wil vermijden, bestaan er alternatieven, zoals ouderwetse nagellak, die een lager allergie risico heeft. Ook zijn er gellak-nagelstickers, die je ook moet laten uitharden onder een UV-lamp, maar waarbij geen sprake is van vloeistof die gemorst kan worden. Deze opties zijn veiliger voor mensen zonder acrylatenallergie. Mensen die al allergisch zijn, lopen zelfs hierbij risico.
Maike deelt haar verhaal om anderen te waarschuwen: “Dit kan iedereen overkomen. Het gaat niet om een simpel bultje; het heeft enorme impact. Onderschat het risico niet.”
Disclaimer: dit is geen medisch advies. Ga bij twijfels altijd in overleg met je huisarts.
Triggerwarning: hieronder volgen foto’s van Maike’s allergische reactie.
Maike zoals ze er normaal gesproken uit ziet:
De impact van hooikoorts nog altijd onderschat: 'Wordt niet gezien als ziekte'Lees ook