Het zal niemand zijn ontgaan: het is heus winters weer. En dus wemelt het weer van de loopneuzen. Moet je die loopneus nou ophalen of snuiten?
We vroegen het aan KNO-arts Liane Tan van ziekenhuis Tergooi.
Loopneus
Wanneer je van binnen naar buiten gaat, verandert de temperatuur flink. Je lichaam moet zichzelf warm houden en dat is precies wat er gebeurt bij een loopneus. “Je neus gaat gewoon ‘aan’, hij doet wat-ie moet doen. Lucht van nul graden is voor je neus en longen te koud om in te ademen, dus moet de neus harder werken”, vertelt Tan.
Een loopneus is niet hetzelfde als een verkoudheid. Een loopneus is juist goed. “Wij KNO-artsen houden van natte neuzen. Liever te nat, dan te droog.”
Snottebellen
Kinderen hebben sneller last van snottebellen. “Ze hebben een kleine neus en neusholtes. De neusamandel, die later verdwijnt, kan ook nog in de weg zitten. Hierdoor ontstaat een loopneus nog sneller. ” Daarnaast moeten kinderen weerstand opbouwen en kunnen ze daardoor vaker snotterig zijn dan volwassenen.
Je kunt een loopneus niet voorkomen, maar wel verminderen. “Met een sjaal, mondkap of bivakmuts kun je je neus en mond bedekken. Denk dus niet dat je een verkoudheid oploopt van naar buiten gaan. Ga naar buiten, juist nu. Dit is ook goed voor je hersenen.”
Snuiten vs. ophalen
Gesnotter zorgt voor gesnuit. Maar dit snuiten kun je beter niet doen. “De trilharen die in je neus zitten, bewegen naar achter. Ze hebben een bepaalde slagrichting, ook in je bijholtes. Als je snuit, ben je dus eigenlijk een spookrijder”, legt Tan uit. Gewoon je neus ophalen, dus.
Snuiten brengt nog meer nadelen met zich mee. Bloedneuzen bijvoorbeeld. “Zodra je weer naar binnengaat, droogt je loopneus op. Dan krijg je korsten in je neus. Als je gaat snuiten, snuit je de korsten eraf. Daarnaast is het ook niet goed voor je oren. Er ontstaat grote druk op je trommelvliezen”, aldus Tan.
Iedereen peutert. De een peutert en eet de bulletjes op, de ander mietert de pulk de lucht in. Maar eigenlijk eten we massaal onze snot. “We slikken gemiddeld een halve liter snot in per dag. Je snotjes eten na het peuteren, is actief snot eten, je neus ophalen passief”, stelt Tan. Er is dus geen ontkomen aan.
Maar het peuteren raadt Tan alsnog af. “In je neus zitten een paar honderd verschillende bacteriën. Ook je vingers zijn niet bepaald fris. Doe het dus maar niet, ook om bloedneuzen te voorkomen.”
Tip
Tan deelt nog een gouden tip om je neus goed te verzorgen: “Smeer de binnenkant van je neus in met vaseline. Dit houdt nog meer vuildeeltjes tegen.”
“Ben je allergisch voor bijvoorbeeld katten, doe een flinke dot vaseline in je neus en je merkt dat je er geen last van hebt.” Zo kan je weer gezellig een keer bij die vrienden met een huisdier eten zonder de boel onder te niezen.