Als kind al worstelt gedragstherapeut Liselotte Delwel (36) met haar gewicht, vergelijkt ze zich met vriendinnetjes en vindt ze zichzelf te dik. Acceptance and Commitment Therapy biedt verlossing.
Ze schreef er het boek Omarm je lijf over.
Als kind al worstelt gedragstherapeut Liselotte Delwel (36) met haar gewicht, vergelijkt ze zich met vriendinnetjes en vindt ze zichzelf te dik. Acceptance and Commitment Therapy biedt verlossing.
Ze schreef er het boek Omarm je lijf over.
“Ik heb van jongs af aan het gevoel gehad dat ik te dik ben”, vertelt Liselotte. “Op mijn achtste vond ik al dat ik moest afvallen. Ik zag dat de populairste meisjes in de klas slank en knap waren. Zie je wel, dacht ik, ik ben niet goed genoeg.”
Een echt probleem was het volgens Liselotte niet. “Maar ik was er veel mee bezig. Ik hield in een boekje bij waarin ik opschreef wat ik at. Laatst vond ik boekjes terug waarin mijn maaltijden van toen staan. Bizar als je een jaar of tien bent.” Haar ouders zijn niet op de hoogte van haar worsteling. “Ik hield het voor mezelf. De onzekerheid lag gevoelig. De haat voor jezelf en je lichaam is soms zo pijnlijk, dat het moeilijk is om dat hardop uit te spreken.”
Waar het vandaan komt? “Gedeeltelijk zal het te maken hebben met hoe je bent opgevoed en opgegroeid. Ik kom uit een fijn gezin, maar mijn moeder was altijd aan de lijn. Ook mijn vader was veel bezig met gezondheid. Mijn zus en ik waren niet dik, maar wel iets voller. We hielden erg van eten bij ons thuis.”
Een jaar of tien geleden komt ze in aanraking met Acceptance and Commitment Therapy. “Een algemene stroming in de psychologie waarin je leert dat je geen controle hebt over je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Het gaat om de pijn en het lijden. Je baan verliezen is de pijn. De gedachte dat je nooit meer een passende baan vindt het lijden. Pijn hoort bij het leven, maar het lijden is niet altijd nodig en kost veel energie.” Door verschillende oefeningen leert ze afstand te nemen van haar gedachtes waardoor ze een zachtere relatie krijgt met zichzelf en met haar lichaam. “Het heeft mij enorm geholpen.”
In haar boek geeft ze handvatten, tips en tricks zodat ook andere vrouwen een fijnere relatie met hun lijf krijgen. “De eerste stap is bedenken wat je precies wil en hoe belangrijk je dit vindt. Hoeveel last heb je ervan dat je lijf er niet uitziet zoals je had gewild? Heb jij er zelf last van of vind je het vervelend dat je niet aan het door de maatschappij bepaalde schoonheidsideaal voldoet?”
Als je dat helder voor ogen hebt, kun je bewust kiezen. “Wil je echt afvallen? Ga er dan voor. Maar het kan ook zijn dat je realiseert dat je liever uit eten gaat dan dat je een dieet volgt. Het is immers nooit genoeg. Als je twee kilo afvalt, baal je van een rimpel of grijze haren. Er is altijd wat.”
Daarnaast heeft ze een paar oefeningen die kunnen helpen met het omarmen van je lichaam. “Het klinkt misschien raar, maar verzin een koosnaam voor je verstand. De mijne heet Amy. Dit is de naam voor het stemmetje dat tegen je zegt dat je niet mooi bent of te dik. Het koosnaampje helpt om onderscheid te maken tussen wie jij bent en wil zijn en wat jouw verstand zegt. Als ik last heb van dit soort gedachten zeg ik bijvoorbeeld: ‘Oh meid, wat heb je het weer zwaar’. Ik ga niet in discussie, maar maak het een beetje belachelijk.”
Ook kan het volgens haar helpen om de nare gedachtes te zingen. “Door ‘ik ben te dik’ te zingen, trek je de taal uit elkaar en maak je het luchtig. Je kan de gedachten ook met een gek stemmetje hardop herhalen. Doe dat met zoveel mogelijk humor. Hoe raarder, hoe beter. Zo creëer je afstand van de dingen die jij je in je hoofd hebt gehaald.”
Omarm je lijf is nu te koop.
Roxeanne Hazes doet met foto mee aan #lekkerbodypositiefLees ook