De lonkende zomer weerhoudt redacteur Emma Posma er niet van te testen. Dit keer: een (iets te warme) verzwaringsdeken.
De wát-deken? Ja, ik moest ook even twee keer nadenken toen ik erover hoorde.
De lonkende zomer weerhoudt redacteur Emma Posma er niet van te testen. Dit keer: een (iets te warme) verzwaringsdeken.
De wát-deken? Ja, ik moest ook even twee keer nadenken toen ik erover hoorde.
Heerlijk, die versoepelingen in het openbare leven, maar toch was ik vorige week niet in mijn hum. Ik was voor het eerst in lange tijd weer eens ongesteld, had voor de eerste keer écht ruzie gehad met mijn quarantainescharrel, ik had last van mijn rug door de harde houten stoel waar ik inmiddels al drie maanden op werk én ik sliep al dagen slecht door stress.
Toen mij werd gevraagd of ik – na de draadloze oortjes, de gezichtsroller en het zitbad die ik eerder uitprobeerde) – een verzwaringsdeken wilde testen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.
Waar zo’n deken goed voor is? Meer slaap en minder stress. Hij is zo ontworpen dat hij een lichte, gelijkmatig verdeelde druk (ook wel diepe-drukstimulatie) geeft op je lichaam. Er is zelfs aangetoond dat een verzwaringsdeken – mits hij minimaal 10 procent van je lichaamsgewicht weegt – het serotoninegehalte in je hersenen verhoogt. Dat is een stofje dat door je lichaam deels wordt omgezet in melatonine, en zo de slaap reguleert. Kortom: een verzwaringsdeken maakt je slaperig.
Maar dat zou volgens internet niet alles zijn. Door de druk van de deken lijkt het namelijk ook alsof je vastgehouden of geknuffeld wordt. Dat zou een gevoel van geborgenheid moeten geven, en dát stimuleert je lichaam weer om het gelukshormoon oxytocine te produceren.
De werking van oxytocine? Het kan pijn verlichten (in mijn geval in mijn rug), het kan stress helpen verminderen (heb ik ook), het kan depressies verlichten (nu ben ik niet depressief, maar ik heb wel eens lekkerder in mijn vel gezeten) en het kan je immuunsysteem stimuleren (geen idee of het ook mijn hooikoorts verhelpt, maar ach, wie weet).
Het zal je niet verbazen: toen ik dit las, was ik om – en bestelde ‘de therapeutische verzwaringsdeken’ van € 49,95. Fijn aan deze variant is dat hij is gevuld met glazen kraaltjes en daardoor wasmachinebestendig. Wel zo hygiënisch.
Natuurlijk: de één heeft er baat bij, de ander niet. En het is geen wondermiddel voor mensen met een slaapstoornis of een andere aandoening waardoor ze slecht slapen. Daar heb je slaaptips van een expert voor nodig.
Zitten er nadelen aan verbonden? Zeker. De deken is – vooral in de zomermaanden – warm. Daarnaast is hij niet ideaal voor mensen die ’s nachts last hebt van koude voeten, zoals ik. De deken is namelijk te kort om je voeten te bedekken – het idee: die moeten wél kunnen bewegen – en vatten dus kou. Ook zit de deken een potje seksen behoorlijk in de weg, want je ligt er nogal stijfjes bij.
Voordelen? Die zijn er ook. Het is misschien niet het meest sexy product en ik zal hem ook niet íedere nacht gebruiken. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb de deken nu iets meer dan een week getest en ik heb geslapen als een roos. De zwaarte op mijn lichaam vond ik inderdaad een fijn en rustgevend gevoel. Ook heb ik minder pijn in mijn rug en is de stress afgenomen. Continu niezen door de hooikoorts doe ik overigens wel nog steeds. Hier lees je wat je daaraan kunt doen.
Benieuwd naar deze deken? Je bestelt hem hier.
Lees ook
LINDA. test: zitbad voor volwassenen, klein en verplaatsbaar