Hoe heerlijk de zon ook is, soms kan die helaas wel zorgen voor huiduitslag. Dat betekent niet dat je allergisch bent voor de zon: vaak is er iets anders aan de hand.
Ik vertel je graag wat dat is, en ook wat helpt.
Hoe heerlijk de zon ook is, soms kan die helaas wel zorgen voor huiduitslag. Dat betekent niet dat je allergisch bent voor de zon: vaak is er iets anders aan de hand.
Ik vertel je graag wat dat is, en ook wat helpt.
De huiduitslag die ik het vaakst zie na zonblootstelling is warmteuitslag. Deze uitslag ontstaat niet door de zon, maar – de naam zegt het al – door de warmte (dus wel vaak na zonblootstelling). Bij oplopende temperaturen moeten de zweetkliertjes extra hard werken om de huid te koelen. Soms lukt dat niet en raken de zweetkliertjes tijdelijk geblokkeerd. En dan ontstaat die rode uitslag. Soms kun je ook (heldere) blaasjes zien en je kunt flink last krijgen van jeuk.
Warmteuitslag zie je vooral op de romp, in het gezicht en op de armen. En niet in de oksels of handpalmen, omdat de zweetklieren daar wat groter zijn.
Deze huidklacht kan gemakkelijker ontstaan door zalven die de huid afsluiten, zoals een zware zonnebrandcrème. Andere factoren die daaraan kunnen bijdragen: wrijving, je te warm aankleden en strakke, niet goed ventilerende kleding. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor warmteuitslag, omdat hun zweetklieren nog niet goed ontwikkeld zijn.
Dit kun je doen
Vermijd zonlicht en inspanning, koel de huid met natte doeken, draag losse, luchtige kleding, houd de huid schoon, laat vette zalven voor wat ze zijn en gebruik even geen zware, afsluitende zonnebrandcrèmes. De warmteuitslag verdwijnt dan vanzelf weer.
Ook je skincare kan de boosdoener van je huiduitslag zijn. Sommige ingrediënten zijn fototoxisch en kunnen dus in combinatie met de zon reageren in je huid. Heel bekende boosdoeners? Geur- en kleurstoffen. Maar ook bepaalde zonnefilters in je zonnebrandcrème kunnen gek genoeg uitslag veroorzaken, zoals oxybenzone.
De huiduitslag lijkt op verbranding door de zon met pijn en zwelling. Als je deze fototoxische stoffen langdurig gebruikt in de zon, kan dat de huid uiteindelijk versneld verouderen en zorgen voor pigmentvlekken.
Dit kun je doen
Bedenk welke huidverzorging je gesmeerd hebt voor je de zon in ging en check de ingrediëntenlijst op plantextracten als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, sint-janskruid, tea tree en gember.
Ook medicijnen kunnen problemen geven in de zon. Dat geldt bijvoorbeeld voor antibiotica, plastabletten en sommige antidepressiva. Je kunt dit altijd vinden in de bijsluiter.
Dit kun je doen
Als je medicijnen gebruikt waar een waarschuwing voor geldt, dan kan het verstandig zijn de zon zoveel mogelijk te mijden. Ook kun je extra maatregelen nemen: draag een hoed of pet en smeer je nóg beter in.
De margarita rash is een huidreactie die je onder andere kunt krijgen na het drinken van een margarita in het zonnetje. Dat komt door de limoen die erin zit. Citrusvruchten kunnen namelijk in combinatie met de zon zorgen voor uitslag, brandplekken en blaren. Pas dus op dat je geen fruitsappen aan je huid afveegt als je in de zon zit. Deze uitslag kun je trouwens ook krijgen door selderij en peterselie…
Dit kun je doen
Heb je een heftige huidreactie? Neem dan altijd even contact op met je huisarts. Je kunt in ernstige gevallen een corticosteroïdenzalf voorgeschreven krijgen.
Vaak is een van de vier opties hierboven de reden dat je bultjes ziet op je huid na zonblootstelling. Maar soms heb je wél last van een zonneallergie. De huid reageert dan overdreven heftig op uv-straling (meestal uv A-straling), met blaasjes, bultjes, een verdikte rode huid en/of jeuk.
Vooral in het voorjaar en aan het begin van de zomer komt een zonneallergie voor. Je ziet de klachten alleen op de huid die in de zon is geweest (maar die je vaak bedekt in de winter), zoals de nek, armen en borst. Als de huid vaker is blootgesteld aan de zon, nemen de klachten bij de meeste mensen af.
De uitslag ontstaat meestal niet gelijk na zonblootstelling (of nadat je onder de zonnebank bent geweest), maar uren tot dagen later.
Dit kun je doen
Heb je bultjes gekregen door de zon? Blijf dan uit de zon totdat de huidklachten weg zijn. Meestal verdwijnen de klachten van een zonneallergie na tien dagen vanzelf. Als je iets wilt tegen de jeuk, dan kan de huisarts bijvoorbeeld levomentholgel of -crème voorschrijven. Ook een crème of zalf met corticosteroïden is mogelijk.