Je trekt alle wildgroei het liefst hoogstpersoonlijk en al vloekend tussen de tuintegels uit, maar wist je dat veel ‘onkruid’ eetbaar én gezond is en dat je er dus gewoon mee kunt koken?
Op naar de keuken in plaats van de groencontainer.
Je trekt alle wildgroei het liefst hoogstpersoonlijk en al vloekend tussen de tuintegels uit, maar wist je dat veel ‘onkruid’ eetbaar én gezond is en dat je er dus gewoon mee kunt koken?
Op naar de keuken in plaats van de groencontainer.
Wie altijd al gedroomd heeft van een eigen moestuin, hoeft niet langer te dromen. Als je al dat ‘onkruid’ in je tuin eens anders bekijkt, is die moestuin veel dichterbij dan je denkt. Veel planten die wij – beledigend – ‘onkruid’ noemen, kun je prima eten. Noem het arbeidsarme wilde groenten.
Pluk niet zomaar alles uit je tuin, maar laat je vooral niet weerhouden. Al dat lekkers uit de tuin kan jouw gerechten net even een interessante twist geven. We zetten een paar recepten voor je op een rij zodat ook jij heerlijk kunt koken met onkruid.
Daslook is een venijnige woekeraar, maar heerlijk om mee te koken. De smaak van de ovale bladeren zit een beetje tussen ui en knoflook in. Dat is geen toeval, aangezien daslook een vaste plant is uit de look- en uienfamilie. Ook bieslook, sjalot en prei horen hierbij. Perfect om een rijke pesto mee te maken.
Ingrediënten
Bereiding
Mix de daslook, pijnboompitten, (vegan) kaas en een deel van de olie in de keukenmachine of met een staafmixer. Giet vervolgens de rest van de olijfolie erbij en roer het tot een gladde massa. Breng de pesto met citroensap en zout op smaak en smeren maar.
De hardnekkige paardenbloem is in de keuken van alle markten thuis. De bladeren lijken qua vorm én smaak op rucola en de gele bloembladeren zijn perfect voor een honingachtige gelei of limonade.
Ingrediënten
Bereiding
Spoel de bloemen onder stromend water af en snijd de citroen in schijven. Doe alle ingrediënten in een grote pan en breng het aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker goed oplost. Zodra de suiker volledig is opgelost, haal je de pan van het vuur. Laat het hele goedje vervolgens voor 24 uur trekken.
Hang daarna een zeef in de pan en leg daarin een schone theedoek. Giet het bloemenmengsel in de zeef en vergeet de bloemen niet goed uit te knijpen.
Lees ook
Snoepmerk Katja komt met ijs geïnspireerd op Biggetjes, Apekoppen en Yoghurtgums
Lekker makkelijk en gezond: een smoothie. Zo zie je maar: koken met onkruid hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.
Ingrediënten
Bereiding
Was het onkruid en schil de kiwi. Doe alles in de blender en mixen maar. Zin in extra goede vetten? Gooi er dan nog een stuk avocado bij of voeg wat kokosolie toe.
Brandnetels zijn het perfecte ingrediënt voor de beginnende wildplukker: iedereen herkent deze prikkende krengen. Maar laat je niet afschrikken door hun prikkelbare karakter, want je kunt er prima mee koken. Brandnetelsoep bijvoorbeeld – klinkt als een zelfbedacht recept van je kind – is een karakteristiek gerecht dat doet denken aan spinazie, maar dan kruidiger.
Tip: pluk de brandnetels met handschoenen en houd het bij enkel de bovenste zes blaadjes.
Ingrediënten
Bereiding
Was de brandnetelbladeren en hak fijn. Fruit de ui en de knoflook met wat olijfolie in de soeppan. Voeg daarna de brandnetelbladeren, aardappels en bouillon toe en laat 15 minuten koken tot de aardappels gaar zijn.
Pureer de ingrediënten met een staafmixer tot een gladde soep en breng op smaak met room, peper en zout.
Eet smakelijk!