Mmm, wie houdt er niet van knoflook? Door een bol knoflook te poffen, krijgen de knoflooktenen een veel zachtere, zoetere, romigere smaak. Ja, da’s inderdaad de moeite waard.
Plus: nooit meer een knoflookpers hoeven afwassen.
Zo zoet
Sommige mensen zijn sceptisch over een knoflookpers: door ‘m te persen zou knoflook scherper gaan smaken, té fijn van structuur worden en sneller aanbranden. Hoe dan ook: knoflook poffen is een ware smaaksensatie. De knoflooktenen worden zacht en smeerbaar en krijgen een milde, zoete smaak. Straks wil je niet meer anders.
Wat kun je ermee?
Als je de knoflookbol eenmaal uit de dampende oven haalt, kun je de tenen uitknijpen – wel even laten afkoelen. Smeer de zachte, romige knoflooktenen uit over een stuk vlees, kip, aardappeltjes of als spread op een bruschetta. Je kunt er ook aïoli of andere dip mee maken. Maak je niet alle tenen in één keer op, dan blijft de rest nog een week goed in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Pel de buitenste schil van de knoflookbol af en snijd de top eraf, zodat je de tenen kunt zien. Zorg wel dat ze aan elkaar blijven zitten. Sprenkel er een beetje olijfolie overheen – wikkel ‘m eventueel in aluminiumfolie – en zet ‘m ongeveer een uur in de oven, totdat de knoflook zacht en goudbruin is.
Kom je niet uit met de tijd? Je kunt de oven ook wat warmer zetten, dan hoeft de knoflook er minder lang in. Controleer wel of-ie niet verbrandt.
In de airfryer
Hoe vaak de airfryer ons leven al niet makkelijker heeft gemaakt… Ook in dit geval gaat het knoflook poffen nét even wat sneller in dit apparaat. Werkt voor het grootste deel hetzelfde: verwarm de airfryer voor op 160 graden, verwijder de buitenste schil en snijd de top van de knoflookbol eraf. Beetje olie erover en hup, in het mandje – in zo’n 15 tot 20 minuten moet-ie goed zijn.