Gisteren schreven we over het kindgebonden budget. Honderdduizenden ouders hadden namelijk recht op die toeslag, maar kregen het niet.
Dat kwam door een fout van de Belastingdienst.
Deels betalen
Het kabinet zal daarom de bedragen deels terugbetalen. Het gaat voor hen een tegenvaller opleveren van tussen de 375 en 445 miljoen euro. Ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen zouden gedupeerd zijn.
Vragen
Er werden veel vragen gesteld in onze Facebook-reacties onder het nieuwsartikel. Wat betekent het eventuele terugbetalen nou voor jou? Wij zetten een aantal vragen en antwoorden op een rijtje.
1. Wanneer ben je een gedupeerde ouder?
De toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden en zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Als je een tijd niet aan de voorwaarden hebt voldaan, maar daarna wel weer, kun je daarom een bedrag verwachten.
2. Wanneer krijg je nog geld terug van de Belastingdienst?
Als bovenstaande tijdens de afgelopen vijf jaar is gebeurd. De rechter heeft namelijk geoordeeld dat financiële aanspraken richting de overheid na vijf jaar vervallen. Zou jij daarom nog toeslagen moeten krijgen van vóór 2013, dan heb je daar helaas geen recht meer op.
3. En als je bent gescheiden? Wie krijgt dan het bedrag?
Alleen de aanvrager van de kinderbijslag kan het kindgebonden budget krijgen. De verdeling van de toeslag zal onderling overlegd moeten worden.
4. Hoeveel geld krijg je terug als je er recht op hebt?
Dat verschilt. Vanaf 2015 liepen gedupeerde ouders jaarlijks ongeveer duizend euro mis. Tel uit je winst.
5. Als je in aanmerking komt, hoe lang duurt het dan voor het geld op je rekening staat?
Op dit moment wordt nog onderzocht hoe de enorme terugbetaling zal worden geregeld en binnen hoeveel tijd dit zal lukken. Een exacte datum is er daarom nog niet.