Capaciteitsproblemen
In Nederland hebben alleen universitaire ziekenhuizen intensieve zorgafdelingen voor kinderen. Nu er een uitbraak is van het RS-virus, liggen de afdelingen vol en zijn er zelfs bedden te kort.
Geen gevaar
Kinderarts Frederique Hofstede van het Juliana Kinderziekenhuis liet in het radioprogramma Nieuws en Co weten dat kinderen niet in gevaar zijn geweest door de capaciteitsproblemen. “Door kunst- en vliegwerk zijn we in staat geweest om veilige en kwalitatieve zorg te bieden.”
Minder verlof
Wel zijn er maatregelen genomen. Zo zijn niet-spoedeisende ingrepen uitgesteld en kan het soms lang duren voordat kinderen een definitieve plek krijgen. Een woordvoerder van het AMC in Amsterdam heeft laten weten dat het verlof van personeel is ingetrokken vanwege de overvolle afdelingen.
Verkoudheid
In Nederland komt het RS-virus vooral in de winter veel voor. Bij volwassenen is het vaak niet meer dan een verkoudheid, maar bij kinderen tussen de nul en twee jaar kan het meer impact hebben
Longontsteking
Per jaar worden er zo’n tweeduizend kinderen in het ziekenhuis behandeld voor het euvel. Jonge kinderen kunnen namelijk last krijgen van acute ademhalingsproblemen en zelfs een longontsteking oplopen. Ouders moeten volgens UMC-arts Lois Bont alert zijn op benauwdheidsklachten zoals een piepende ademhaling.
Griepvrij
Ben je zelf griepvrij gebleven en wil je dat zo houden? Zorg dan dat je vaak je handen wast met zeep. Vergeet je huis niet elke dag goed te luchten en maak handvatten, trapleuningen en deurklinken extra vaak schoon.