Het gerucht dat het eten van kaas de kans op nachtmerries vergroot gaat al jarenlang rond, maar wat klopt daar nou van?
De BBC dook er eens helemaal in.
Kaas + slaap = nachtmerries?
De basis van het gerucht ligt waarschijnlijk in 1964. Toen merkte een medisch onderzoeker op dat één van zijn patiënten geen nachtmerries meer kreeg zodra hij stopte met het ’s avonds eten van kaas. Veertig jaar later vond er een (vrij informele) studie plaats, waaruit naar voren kwam dat blauwe kaas levendige dromen veroorzaakt en dat je van cheddar gaat dromen over celebrities. De resultaten zijn dus niet grondig wetenschappelijk onderbouwd, maar waren genoeg om de urban myth lange tijd gaande te houden.
Om de vraag te beantwoorden: nee, er is geen concreet bewijs dat kaas nachtmerries veroorzaakt. Maar de mythe zou er wél voor kunnen zorgen dat het soms gebeurt, vertelt Tore Nielson. Hij is professor aan de Universiteit van Montreal, gespecialiseerd in dromen en nachtmerries. “Alleen al de ‘kennis’ dat kaas nachtmerries veroorzaakt, kan tot dat soort dromen leiden, omdat mensen beïnvloedbaar zijn”, zegt hij.
Uit een studie van Nielson (2015) kwam naar voren dat slechts 17 procent van de deelnemers het idee had dat eten hun dromen beïnvloedde. Niet veel dus, maar in dat groepje werden kaas en andere zuivelproducten wél opvallend vaak genoemd. “De kans bestaat dat deze mensen lactose-intolerant waren”, verklaart Nielson. “Hun fysieke reactie op zuivel kan eventueel effect hebben gehad op hun geest en daarmee ook hun dromen.”
Slaapkwaliteit
Late night snacken kan sowieso invloed hebben op je slaapkwaliteit. Om lekker te tukken moet je lijf één graad afkoelen. Normaal gesproken is dat zo gepiept, maar als je ’s avonds te veel vet of suiker binnenkrijgt, wil je lijf dat nog verwerken. Dat veroorzaakt juist méér warmte, en dat kan impact hebben op je slaapritme.
Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. Er zijn ook voedselsoorten die je slaapkwaliteit juist ten goede kunnen beïnvloeden. Een aantal onderzoeken toonden bijvoorbeeld aan dat het eten van kiwi kan leiden tot een goede en nachtmerrievrije nachtrust, vanwege de serotonine die zo’n groene rakker bevat. Het drinken van kersensap zou een soortgelijk effect hebben.