Heb je rode of kleurloze puistjes op je gezicht en/of rug? Misschien zijn het geen puistjes, maar gistbultjes. Die lijken erop, maar zijn toch heel anders. Je behandelt ze ook iets anders.
Ik vertel je hoe.
Zo ontstaan gistbultjes
Een groot verschil tussen puistjes en gistbultjes is hoe ze ontstaan. Puistjes worden veroorzaakt door een bacterie op de huid, gistbultjes juist door een gist die je malassezia noemt.
Iedereen heeft gisten op de huid, vooral in haarzakjes die talg produceren. Als er te veel gisten zijn, dan kunnen die haarzakjes gaan ontsteken en kunnen er gistbultjes ontstaan.
Hoe kom je aan te veel gist op je huid?
Gistbultjes zie je vooral op het voorhoofd, langs de haargrens, op de rug en in de kaaklijn en nek. Deze bultjes zijn iets kleiner dan puistjes, ze zijn rood of kleurloos en kunnen jeuken.
We weten niet precies wat de oorzaak is van overmatige gistgroei. Wel is duidelijk wat de huidaandoening kan triggeren of verergeren: vochtige warmte, veel zweten, strakke, niet-ademende kleding en vette, afsluitende crèmes. Slim dus om deze triggers zoveel mogelijk te vermijden als je last hebt van gistbultjes.
Om af te komen van je gistbultjes kun je huidverzorging gebruiken. Skincare kan de omgeving zo ongunstig mogelijk maken voor de gist en het ontsteken van de haarzakjes tegengaan.
De omgeving waar gisten van houden is vettig, oftewel: veel talg. Zorg er daarom voor dat je huid niet te vet wordt door je huid in de ochtend en avond te reinigen met een milde cleanser.
Ook is het slim om een toner of lichte crème aan te brengen met een ingrediënt als niacinamide. Deze stof kalmeert je huid, maar helpt ook bij een teveel aan talg.
Verder raad ik je aan om elke dag een exfoliant aan te brengen. Zo’n product met zuren zorgt ervoor dat huidcellen en talg niet kunnen ophopen. Zo kun je voorkomen dat haarzakjes gaan ontsteken. Kies het liefst voor een exfoliant met salicylzuur: dit ingrediënt is vetoplosbaar en kan daardoor heel goed talg verwijderen uit poriën.
Helpt dit niet voldoende?
Blijf je last houden van gistbultjes ondanks deze huidverzorgingsroutine? Een huisarts kan speciale zalven als ketoconazol of seleensulfide of orale medicatie voorschrijven. Die remmen de groei van de gist.
Dr. Jetske Ultee (51) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.Elke zondag om 12.00 uur lees je op LINDA.nl de nieuwste ‘Huidwijzer’ van Jetske Ultee.