Je bent niet de enige als je last hebt van couperose. Deze zichtbare vaatjes (spinnenwebjes) komen zeker bij vrouwen veel voor. Couperose kan erger worden door vier externe factoren.
Maar eerst …
Je bent niet de enige als je last hebt van couperose. Deze zichtbare vaatjes (spinnenwebjes) komen zeker bij vrouwen veel voor. Couperose kan erger worden door vier externe factoren.
Maar eerst …
Bij couperose zetten de kleine bloedvaatjes in de huid van het gezicht zich uit. Daardoor worden ze zichtbaar. Deze adertjes kunnen zorgen voor branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk. Overigens is deze huidaandoening verder onschuldig.
Heb jij couperose? Daarvoor zijn twee aanwijzingen: je bloost vaak gemakkelijk en je neus wordt snel rood. Ook kun je een test doen. Daarvoor druk je een glas tegen je huid. Zie je de vaatjes niet meer en verschijnen ze weer als je het glas weghaalt? Waarschijnlijk heb je dan couperose. Couperose kan erger worden door onderstaande factoren:
Onbeschermd in de zon
Er zijn een paar triggers die een rol spelen bij couperose. Een heel belangrijke? De zon. Wil je verergering van couperose voorkomen, dan is het verstandig om je huid elke dag te beschermen tegen uv-straling, bijvoorbeeld met zonnebrandcrème. Een fijne bonus: zonnebrandcrème is ook de allerbeste anti-rimpelcrème.
Temperatuurwisselingen
Ook temperatuurwisselingen kunnen vaatjes verergeren, zoals bij gure wind, felle kou, sauna’s en stoombaden. Het beste kun je temperatuurswisselingen vermijden, maar dat is natuurlijk onmogelijk. Een simpele tip: bescherm je gezicht bij kou en wind altijd met een sjaal.
'Dit moet je vooral niet doen bij puistjes, al doet iedereen 't'Lees ookHeftige gezichtsbehandelingen
Verder kunnen wondjes op de huid couperose veroorzaken of erger maken. Dat geldt bijvoorbeeld na heftige gezichtsproducten of -behandelingen. Daaronder vallen bijvoorbeeld scrubs met korreltjes, maar ook thuisapparaatjes als dermarollers, reinigingsborstels of poriënreinigers.
De belangrijkste tip voor de huid met couperose is dus: handle with care. Dep daarom je huid droog in plaats van te wrijven. En als je graag dode huidcellen wil verwijderen, scrub je huid dan niet met korreltjes, maar kies voor een exfoliant met een zuur die de dode huidcellen voorzichtig helpt loslaten.
Sterk gekruid eten en alcohol
De vaatjes in je huid kunnen ook verwijden door sterk gekruid eten en alcohol. Als je je couperose niet wilt verergeren, is veel pittig eten en alcohol dus geen goed idee.
Je kunt dus veel doen om verergering te voorkomen. Maar hoe kom je van die vaatjes af? Van crèmes kun je – ondanks de vele beloftes op de verpakking – helaas niet veel verwachten. Vaatjes kun je niet weg smeren.
Wel zijn er skincare-ingrediënten die een rode huid kunnen kalmeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor niacinamide, zoethoutwortelextract, allantoïne en panthenol. Een optie om de vaatjes minder zichtbaar te maken is met make-up. Vooral groene crèmes kunnen ze goed verbergen.
Als je echt af wil van couperose, kun je een OPL-behandeling (Optimized Pulsed Light) of laserbehandeling overwegen. Het speciale licht geeft lichtpulsjes af aan de huid. Alleen de verwijde vaatjes nemen dat licht op en gaan zo stuk. Je huid ruimt de resten op. Na een of twee behandelingen zijn de vaatjes weg.
Doe dit elke dag voor een stralende huid (en verklein de kans op rimpels)Lees ook
Dr. Jetske Ultee (51) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.
Elke zondag om 12.00 uur lees je op LINDA.nl de nieuwste ‘Huidwijzer’ van Jetske Ultee.