Wil je je huid mooier maken? Voeg dan een olie toe aan je skincareroutine. Deze drie oliën worden al eeuwenlang gebruikt en werken fantastisch.
Ik vertel je graag wat ze voor je huid doen.
Wil je je huid mooier maken? Voeg dan een olie toe aan je skincareroutine. Deze drie oliën worden al eeuwenlang gebruikt en werken fantastisch.
Ik vertel je graag wat ze voor je huid doen.
Kukuï-olie wordt gehaald uit de kukuïnoot en wordt op Hawaii al eeuwenlang medicinaal gebruikt: om de geschaafde huid van kinderen te kalmeren, brandwonden te verzorgen, als massageolie en om striae tijdens de zwangerschap te voorkomen. Of kukuï-olie dit daadwerkelijk allemaal kan, is nog niet bewezen door de wetenschap.
Waar kukuï-olie in ieder geval een ster in is: de huid verzachten. Dit komt doordat deze olie vele vetzuren bevat, zoals omega 3 en omega 6. Deze olie dringt diep door in de huid. Je huid voelt zijdezacht aan, maar wordt niet vettig of plakkerig.
Zelf gebruik ik deze olie graag als ik op reis ga, omdat die vitamine A, C en E bevat en razendsnel wordt opgenomen door je huid. Je kunt de olie aanbrengen op je lichaam, maar ook op je gezicht. Ook de wat vettere huid kan baat hebben bij kukuï-olie, omdat-ie geen vettig laagje achterlaat.
In Zuid-Azië en de Pacifische eilanden is kokosolie dé olie om de huid te hydrateren en te beschermen tegen zon en wind. In kokosolie vind je heel veel verschillende vetzuren. Daardoor kan deze olie je huid goed hydrateren en ook nog eens je huidbarrière verbeteren en herstellen. De ideale olie dus om de droge huid soepeler en zachter te maken. Heb je een onrustige huid? Dan zou ik kokosolie niet op je gezicht gebruiken, aangezien deze olie je poriën kan verstoppen.
Gebruik kokosolie zeker ook op je haar. De olie kan namelijk doordringen tot de binnenste lagen van het haar. Zo beschermt kokosolie je haar tijdens het wassen. En het allermooiste? Je haar wordt gelijk versterkt. Zo gebruik je kokosolie: breng een nacht van tevoren de olie aan en was je haar de volgende ochtend zoals je dat normaal ook doet.
Deze nieuwe skincaretrend raad ik iedereen aanLees ookTea tree oil is een iets andere olie, want deze olie onder de etherische oliën. Tea tree oil wordt al duizenden jaren toegepast door inheemse Australiërs. Ze weekten daarvoor de blaadjes van de theeboom uren en soms zelfs dagen in water. De kompressen die ze hiervan maakten gebruikten ze om verkoudheid, keelpijn, wondjes of huidinfecties mee te bestrijden.
Theeboomolie bevat terpinen-4-ol, alpha-terpineol en alpha-pinene. Deze stoffen hebben een antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasietdodende werking. Bovendien werkt tea tree oil ontstekingsremmend. We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat tea tree oil door deze eigenschappen kan helpen tegen rosacea- en acneklachten.
Wees wel voorzichtig met deze olie. Je moet tea tree olie niet binnenkrijgen (de olie is giftig). Ook is de kans op huidirritatie of een allergische reactie groot. Probeer de olie daarom altijd eerst uit op een stukje huid en verdun ‘m altijd met een andere olie, zoals jojobaolie, in een verhouding van 1 op 3. Weet dat de olie ook verdund irritatie kan geven.
Zelf gebruik ik de olie alleen op de plaatsen waar mijn huid wat hulp nodig heeft, bijvoorbeeld op ontstoken plekjes (bij rosacea) of op een puistje.
Ik schreef al eerder over oliën voor je huid. In deze blog lees je hoe je plantaardige oliën het beste gebruikt en bewaart. Ook vind je hier nog meer tips voor fijne plantaardige oliën voor je huid.
Repareren & hydrateren: deze 5 skincareproducten heeft jouw huid dit najaar nodigLees ookDr. Jetske Ultee (51) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.
Elke zondag om 12.00 uur lees je op LINDA.nl de nieuwste ‘Huidwijzer’ van Jetske Ultee.