Al meer dan tien jaar schrijft NRC-columniste Japke-d. Bouma over het leven op de werkvloer en de ontwikkelingen daarin. In haar nieuwste boek – Wanneer ben je officieel een oude zak? – verkent Bouma met humor de uitdagingen en absurditeiten van het leven in moderne tijden.
Japke-d. Bouma over generaties op het werk: 'Dat je per ongeluk in 2003 bent geboren, bepaalt niet je gedrag'
Op LINDA.nl lichten we vier hoofdstukken wat verder uit, met als eerste de verschillende generaties op het werk. Maar zijn deze er eigenlijk wel?
Generaties
Als we de wetenschap moeten geloven niet. “Officieel zijn er geen verschillen tussen generaties – daarvoor verschillen mensen te veel. Wat natuurlijk best een frustrerend bericht is, omdat je overal om je heen toch vooroordelen over generaties hoort. Jongeren zijn verwend en werken alleen nog maar parttime, boomers printen alles uit en zijn traag en breedsprakig. Zelf merk ik op de werkvloer dat ik deze vooroordelen ook heb, dan maakt een jonge collega een ongepaste grap en denk ik: huh? Dit is toch een jong iemand en die doet dat niet. Voor mij weer het bewijs dat niet iedereen in een generatie precies hetzelfde is”, vertelt Bouma. Veel meer speelt een rol dan enkel generatie. “Hoe je opgevoed bent, je ouders, je geslacht, je opleiding en vrienden. Die bepalen hoe je je gedraagt en wat je belangrijk vindt, niet zozeer of je per ongeluk in 2003 bent geboren.”
Naast columns geeft Bouma ook lezingen voor bedrijven, banken, instanties en ministeries. “Laatst vroeg een jongere man na afloop van zo’n lezing: ‘Als ik een goede tip heb voor een vrouwelijke collega, hoe vermijd ik dan dat ik overkom als een mansplainer?’. Dat vond ik een ontzettend grappige vraag, zoiets hoorde ik dertig jaar geleden echt niet op het werk, daaraan zie je dat tijden veranderen.”
Meer dan alleen de werkvloer
Maar Bouma beperkt zich tegenwoordig niet alleen maar tot de werkvloer. “Ik ben me meer gaan verbreden. Zo kom je in dit boek ook een lijstje tegen met ‘wat je niet wil horen als je net bevallen bent’ en ‘hoe ga je om met een verbouwing?’ of ‘hoe interview je een mannelijke CEO? Nou, gewoon
zoals je een vrouw zou interviewen’, maar ook ‘smoesjes die je kan bedenken om ’s avonds niet de deur uit te hoeven’.”
Niet alleen een boek voor oude lullen dus, maar voor alle generaties, waarin Bouma lezers een spiegel voorhoudt door middel van humor. Ze hoopt dat de generaties, of ze nu wel of niet bestaan, eens wat meer naar elkaar luisteren. “Boomers hebben de naam dat ze tijdens de lunch op werk uren gaan zitten oreren over hun jeugd. Al die verschrikkelijke anekdotes die helemaal niet leuk zijn. Mijn tip: ga daar eens gestructureerd op in. Onderbreek ze maar eens, en geef een weerwoord, vraag door, vraag dingen die je zelf wilt weten en waar je wat aan hebt in je carrière. Dan heb je er zelf als jongere collega ook nog wat aan.”
Bouma: “Gesprekken tussen generaties zie je zelden op het werk. Generaties leven apart in een bubbel bij elkaar. Het is zo zonde dat ze niet meer met elkaar praten, want we kunnen juist zoveel leren van elkaar. Het is natuurlijk niet zo’n heel serieus of zwaarbeladen boek, maar ik hoop wel dat dat tussen de regels door naar boven komt.”
Japke-d. Bouma
Japke-d. Bouma studeerde economie in Groningen en is tegenwoordig columniste, taalgek en ‘kantooramazone’. Ze schrijft wekelijks een column in NRC over werk, het leven, carrière en (kantoor)taal en verkocht ruim 200.000 boeken met titels als Ga lekker zélf in je kracht staan, Werken doe je maar thuis, Mag ik even iets tegen je aanhouden?, Hoe vind je zélf dat het gaat?, De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen en Ik kan nu niet bellen, want ik zit in een call.
Op 17 oktober 2024 verschijnt haar nieuwste boek, Wanneer ben je officieel een ouwe zak?, met 60 levensvragen voor alle generaties – niet alleen voor op het werk. Ook lees je de komende weken op LINDA.nl vier unieke columns van Bouma waarin verschillende thema’s uit het boek aan bod komen.
Japke-d. Bouma: 'Tuurlijk zijn er Gen Z’ers die zich bij het minste of geringste snippertje kritiek al ‘onveilig’ voelen'Lees ook